.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Валери Генов: Природата е наш дом, а не мащеха, която срещаме от време на време

Даниел Димитров | преди 29 седмици
2111680030.jpg

Валери Генов е едно от най-усмихнатите и позитивни лица в спортния екип на bTV Media Group. За втора поредна година той е сред посланиците в кампанията „Да изчистим България заедно“, която пък е част от най-голямата гражданска инициатива в света – World Clean Up Day 2018. Пред Ladyzone журналистът отговаря на няколко въпроса, свързани с най-мащабната доброволческа инициатива у нас, чийто организатор е bTV.  

2111681477.jpg

Тази година за първи път 150 държави ще чистят заедно на 15 септември. Какво означава това за теб?

Този факт говори колко загрижен е светът за природата и състоянието й. Чистотата трябва да е приоритет на всеки един от нас. Надявам се, начинът, по който разсъждаваме, да се промени в позитивна посока. Трябва да  приемем природата като наш дом, а не като наша мащеха, която срещаме от време на време. Макар и рядко да си даваме сметка, природата е постоянно около нас, затова сме длъжни да се грижим за нея.

Кое е любимото ти място в България? Чисто ли е там?

Имам две любими места в България. На първо място е плажът. Казвам плажът, защото няма конкретен в България, който да е на първо място. Със сигурност, плажовете у нас имат нужда от допълнително почистване. Понякога се чудя на хората, които изхвърлят фасовете или бутилките си и ги заравят под пясъка. Да не би това да е килимът вкъщи, който да помага да се прикрият проблемите? Не, това е природата, която не е нужно да страда заради липсата на възпитание и принципи у някого.

Другото ми любимо място е мемориалният комплекс „Васил Левски" - Буново. Място, което се поддържа и е чисто. Има осигурени пейки и кошчета за боклук. Досега там не съм попадал на изхвърлени боклуци, така че хората, които се занимават с чистотата там, заслужават похвали.

2111680031.jpg

Достатъчно чиста ли е България според теб?

Има напредък в отношението и грижите по чистотата на България. Особено в по-големите градове, този напредък е значителен. Проблемът остава в крайните квартали, където чистотата е на изключително ниско ниво. В градовете проблемни са и зелените площи и някои паркове. Не са малко и незаконните сметища, които според мен трябва да бъдат елиминирани.

Ти самия какво правиш, за да е по-чисто около теб?

Опитвам се да давам правилния пример на хората около мен с някои дребни действия, но това е крачката. Например, по подобие на японските фенове от световното първенство, присъствах на футболен мач, след чийто край изхвърлих боклука си. Просто се замислих за примера, който японците дадоха на света с действията си. Това е само една крачка, която можем да следваме. Не мисля, че ни коства много. Не мисля, че някой у дома си хвърля отпадъците по пода или върху секцията. За да променим отношението си към природата, е необходимо да приемем природата като нашия дом и да я третираме така.

Любо Нейков: Грижите към околната среда трябва да се възпитават от най-ранна детска възраст

Подценяваме ли проблемите с околната среда?

Подценяваме проблемите с околната среда, защото приемаме, че те не са наши. Смятаме, че с това трябва да се оправят кмета, правителството, президента, ЕС, НАТО или който и да е друг, но не и ние самите. Проблемите с околната среда не са никак малки, а за съжаление в глобален мащаб те дори се задълбочават.

Една от основните причини да подценяваме проблемите с околната среда, е защото имаме други грижи, които отнемат вниманието и съзнанието в друга посока. Едва когато се сблъскаме с ефектите от проблемите с околната среда, се замисляме всъщност какво се случва около нас.

Чистенето е само едно от нещата, които правим, за да подобрим качеството на живота? Какво друго трябва да направим, за да живеем по-добре?

Основното е да възпитаме децата в правилната насока. Лошият пример за едно дете е докато се возим с него в автомобила, да изхвърлим цигарата през прозореца. Децата попиват от поведението на възрастните и когато видят, че това е „правилното" и те на свой ред започват да правят същите неща. Когато детето израсте с такова мислене, трудно ще бъде убедено в зряла възраст колко неправилно е едно действие. Затова от ранна детска възраст малките трябва да бъдат възпитавани в уважение към природата, да не замърсяват и да почистват отпадъка, дори той да е на някой друг.

2111681478.jpg

Валери е завършил Националната търговско-банкова гимназия, а след това – „Международния отношения” в УНСС. Има магистърска степен по специалността „Национална сигурност". Насочва се към спортната журналистика заради страстта си към спорта и по-специално – към футбола. Кариерата му започва през 2009 г. като репортер, редактор и водещ на сутрешния блок в БНТ, след което става част от екипа на bTV. В последните години проявява интерес и към психологията в спорта – към начина на работа на треньора с футболистите, прийомите за мотивация на играчите, обратната връзка между състезател и треньор.

Посланикът на „Да изчистим България заедно“ Йордан Йовчев: Всичко е въпрос на етика, култура и дисциплинаЛорина Камбурова: Малките промени са много по-важни от грандиознитеЗвездата от „Скъпи наследници“ е един от най-запалените посланици на кампанията „Да изчистим България заедно“
За или против секс на първа среща?