Слънчевите лъчи, стилизиращите продукти, замърсяването и стресът могат да окажат влияние върху косата. Ето защо е важно и сами да се грижите за нея у дома или когато пътувате.  

Снимка: istockphoto.com



Има начини да поддържате своята коса, които са приложими извън салоните за красота. Ето как:

Предимствата на СПА за косата

- Намаляват пърхота;  

- Помагат да запазите косата си гъста;

- Подхранват косата и скалпа;

- Предотвратяват сухота;

- Контролират къдренето;

- Регулират мастната секреция;

- Помагат за намаляване на стреса;

- Възстановяват увредената от топлина или слънце коса;  

Анатомия на косъма

С течение на времето косата може да се превърне в увредена и суха. Косъмът е изграден от три вътрешни слоя - кутикула, кортекс и медула. Докато кортексът и медулата съставляват по-голямата част от нашата коса, кутикулите са защитният слой, който ги заобикаля. Те могат да бъдат повредени от топлинни инструменти, химически обработки, слънце и дори твърда вода. Ето защо е важно да намалите увреждането на косата, като правите редовни дълбоко кондициониращи процедури.  

Как да си направите спа процедури за коса у дома 

Има пет лесни стъпки за правене на спа център за коса у дома. 

Снимка: istockphoto.com



1. Масаж

Загрейте голяма капка масло за лечение на коса в ръцете си. Разделете косата си на части. Масажирайте косата и скалпа си за около 15 минути. Бадемовото масло, кокосовото масло, маслото от жожоба, зехтинът и сусамовото масло са добри варианти за това. Подхранването на скалпа и косата с масло ще помогне за насърчаване на растежа на косата и подобряване на кръвообращението.

2. Пара

Не отмивайте маслото веднага. Направите процедура за коса с пара. Вземете средно голяма кърпа, потопете я в топла вода и изстискайте излишната вода. Увийте я около главата си, за да помогнете на маслото да се проникне още повече. Останете така за още 5 минути.  

Алтернативен начин за тази процедура е да сварите вода в чайник и да я изсипете в голяма купа. Поставете главата си над купата и покрийте с кърпа отгоре. Постойте за 10 минути.

Снимка: istockphoto.com



3. Шампоан

Изплакнете маслото с нежен шампоан и завършете със студена или хладка вода за допълнителен блясък. Не е препоръчително да изплаквате косата си с гореща вода, тъй като това може да увеличи косопада и да увреди корена. Изберете шампоан, който е най-подходящ за вашия тип коса. Шампоаните, съдържащи естествени съставки и етерични масла, са добър вариант.

4. Балсам

Нанесете домашно приготвен или закупен балсам и оставете да действа няколко минути.  

5. Третиране

Измийте балсама и нанесете домашно приготвена или готова маска за коса. Поставете шапка за душ, ако желаете, което ще помогне на маската да проникне по-навътре. Можете да пропуснете тази стъпка, ако бързате или да я направите с масажа или парата.



Добре е да следвате всичките пет стъпки веднъж месечно. Това ще даде на косата ви нужния тласък.