Каквито и лакомства да сме опитвали през годините, най-любим на сърцето ни остава вкусът на сладките от детството.
Фунийки със сметана
Продукти:
За фунийките:
700 г брашно
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
½ ч.ч. олио
1 ч.л. сода за хляб
1 пакетче амонячна сода
За крема:
2 ч.ч. сметана
1 к.ч. пудра захар
2 праха ванилия
Приготвяне:
От продуктите за фунийката замесете тесто, и го разделете на 6 топки. Всяка топка намажете с олио и разточете на кора в правоъгълна форма с дебелина 1,5 см. Получената кора намажете с олио и нарежете на ленти с широчина 1,5 – 2 см и дължина около 20 см. Всяка лента увийте върху формичка-фунийка (от алуминиево фолио) чрез застъпване около ½ см. Печете увитите фунийки във фурна при умерена температура. Извадете след като се изпект и оставете формичките настрана леко да се охладят. Сметаната разбъркайте с предвидената захар и я разбийте на пухкав крем.
Котешки езичета
Продукти:
250 г сметана
2 белтъка
1 прах ванилия
100 г пудра захар
150 г брашно
2 с.л. олио
Приготвяне:
Разбийте сметаната с 2 с.л. захар. Прибавете разбитите на сняг с останалата захар белтъци, брашното и ванилията. От така полученото тесто с лъжичка оформете пръчици върху намазана с олио и посипана с брашно тънка тава. Печете за кратко време при умерена температура.
Гъбки от бишкоти
Продукти:
250 г бишкоти
125 г краве масло
2 к.ч. пудра захар
2 с.л. прясно мляко
2 прахчета ванилия
3 с.л. какао
1 ч.ч. вода
захар на вкус
1 ч.ч. смлени орехови ядки
Приготвяне:
Разбийте маслото с пудрата захар на гладък пухкав крем. Към него прибавете при непрекъснато разбъркване прясното мляко и ванилията. Слепете бишкотите с получения крем две по две и разрежете през средата. Сварете какаото, водата и захарта, след което охладете. Всяка част от слепените бишкоти потопете в какаовия сос откъм заобления им край (но не повече от половината) и оваляйте в смлените орехи. Другият край (при разреза) може да потопите в лимонов сок и да оваляте в оцветена в зелено кристална захар. За оцветяване на 1 ч.ч. кристална захар са необходими 5 капки разтворена сладкарска боя, която се разбърква добре със захарта. Оцветената захар разстелете върху чиста хартия на пласт, не по-дебел от ½ см.