Зеленчуците от зелевото семейство са много специални. Неслучайно на новогодишната българска трапеза киселото зеле е основата на капамата с отбраните най-разнообразни мръвки. В Чехия пък, предпочитат подсладеното зеле с дивечово месо. Напомням за брюкселското зеле, китайското зеле - самите им имена говорят къде са предпочитаният зеленчук.
Към зелевото семейство, което на ботанически език се нарича семейство Кръстоцветни, се отнасят още ряпа, алабаш, репички, къдраво зеле, броколи, карфиол (цветното зеле), пащърнак, синап, кресон, хрян и др. Те са изключително добра комбинация в много ястия за всеки вкус.
Хранителната им стойност е висока
Съдържат фибри, калций, фолиева киселина, желязо, калий, витамините В-6, С, Е и К. Съществуват много ефективни диети за отслабване, в които основното присъствие е боршът. Засилващата диета за хора със сърдечни заболявания също включва броколи, карфиол и зеле.
Любопитно е, че любимата горчица се произвежда от семената на синапа, също от сем . Кръстоцветни. А подправката уасаби в японската кухня е от хрян, оцветен в зелено.
Това богатство може да използвате по много начини.
Ето лесни и полезни ястия с продукти от зелевото семейство:
-Омлет залят със сос от горчица и настъргана ряпа
-Пица с гриловани броколи
-Супи с настърган отгоре карфиол
-Сандвич с добавен лист зеле или кресон.
-Пюре от цветно зеле и картофи
Напомням основния здравословен принцип: ¾ от чинията напълнете с растителна храна.