Множество въпроси, на които ще отговорим в серия от два седмични материал, разискващи плюсовете и минусите на противозачатъчните инжекции. Защото всяка жена има право да знае. 

#Какво представляват контрацептивните инжекции?
Контрацептивните инжекции са вид хормонално средство срещу забременяване, които съдържат хормона прогестерон. Именно той възпрепятства овулацията и оказва контрацептивен ефект. Той се инжектира в мускул – обикновено в седалището, понякога в рамото. При новата ваксина - Sayana Press, лекарството се инжектира подкожно - често в предната част на бедрото или в долната част на корема.

#Спорната ваксина и нейното минало
В ранните си години (1970 - 1980) въпросът за инжектирането с цел предпазване от забременяване е изключително спорен. Това отчасти се дължи на необмислените начини, по който някои лекари са го използвали - често инжекциите тогава били прилагани над по-бедни жени, особено такива от етническите малцинства, без дори да са им давали обяснение за естеството на лекарството. Подобни инжекции били прилагани и над жени по време на операция, които не са имали ни най-малка представа за тях, тъй като са се намирали под упойка.

В допълнение на всичко това, много жени, които в миналото са били третирани с такива инжекции, нямали ни най-малка представа за техния контрацептивен ефект, тъй като не били предупреждавани за техния забавящ репродуктивната способност характер.

#Ваксината днес
Въпреки безславното си минало, днес ваксината срещу забременяване се ползва с добро име и много жени избират именно нея като контрацептивен прийом. По-голямата част от тях са наистина доволни от нейната ефективност. Независимо от всичко това обаче, добре е да знаете, че този противозачатъчен метод не е подходящ за всички!

Преди да посегнете към него, добре е да се запознаете подробно с всички указания, описани в листовката, както и да се консултирате със специалист.

#Как действат контрацептивните ваксини?
Те имат три полезни антифертилни ефекта:
- Спират овулацията;
- Сгъстяват слузта в шийката на матката, което от своя страна затруднява преминаването на сперматозоидите;
- Правят лигавицата на матката по-тънка, така че дори и да се оплоди яйцеклетка, би било трудно да се прикрепи към лигавицата.

#Ефективност на контрацептивните инжекции?
Те наистина са много ефективен. Повечето експерти оценяват ефективността им на впечатляващите 99%. Това означава, че ако 100 жени използват ваксината за период от една година, само една от тях ще забременее. Това прави инжекцията един от най-ефективните методи срещу забременяване от всички други контрацептивни средства.

#Какви видове ваксини съществуват?
Три са видове контрацептивна ваксина, които се прилагат вече и у нас. Depo-Provera, Noristerat и Sayana Press. Лекарството предпазва от забременяване в продължение на определен период от време, като всяка от ваксините има различен етап на продължителност: 3 месеца е въздействието на Depo-Provera и Sayana Press, и 2 месеца – на Noristerat.

- Depo-Provera (медроксипрогестерон) е най-често използваната ваксина по света. Тя ви предпазва, почти изцяло, от забременяване в продължение на 12 седмици (3 месеца).
- Noristerat (норетистерон) осигурява защита в продължение на осем седмици (2 месеца).
- Sayana Press (най-новата версия на контрацептивната ваксина, медроксипрогестерон); Основната разлика е, че тя може да бъде приложена подкожно, а не в мускула, както е при първите две. Подкожното поставяне на инжекция предполага и по-малка болезненост в сравнение с мускулното. Ефектът на Sayana Press трае 12 седмици. Друго качество, което я отличава от другите две ваксини, е, че Sayana може да бъде прилагана самостоятелно.

В материала, който следва да прочетете, идната седмица, ще научите повече за ползите, страничните ефекти и още за  противозачатъчните инжекции, както за мнението на специалистите, което ни помогна да направим своите изводи.