Спонтанният аборт e рядко обсъждана тема, но за съжаление доста често срещано явление сред много двойки по света. Всяка пета жена се сблъсква с това тежко преживяване. Не е чуждо и усещането за срам и вина след загубата на бременността сред голяма част от жените, преживели болката от спонтанния аборт.

#Защо се случват спонтанните аборти?
Има много причини, поради които една жена може да преживее спонтанен аборт. По-голямата част от тях се дължат на хромозомни аномалии в ембриона. Въпреки че тези аномалии могат да произлизат и от спермата, по-голяма е вероятността те да бъдат провокирани от яйцеклетката.

#Ще имам ли друг спонтанен аборт, ако забременея отново?
Над 85% от жените, които са имали спонтанен аборт, са в състояние отново да забременеят и да родят здрави бебета. Прекалената тревога дали това ще се случи обаче, може да предизвика обратния ефект. Затова е много важно жената да е спокойна, без да влага в случилото се излишни притеснения и негативни мисли. Добре е да концентрира съзнанието върху себе си, отдавайки се на успокояващи техники като медитация, йога, разходки сред природата и позитивни мисли.

#Колко време след спонтанния аборт мога отново да опитам да забременея
Всеки случай трябва да се третира еднозначно, и когато решите, че искате да опитате отново, зависи от много фактори. При обстоятелства като моларна бременност или извънматочна бременност, пациентът може да бъде посъветван да изчака още малко, преди да се опита да забременее отново. Много лекари препоръчват на жените да изчакат, докато не премине поне един месечен цикъл от момента на спонтанния аборт. Това ще направи по-лесно и изчислението на гестационните етапи при следващата бременност. Това, разбира се, не означава, че ще бъдете по-склонни към спонтанен аборт, ако заченете преди това. Има дори някои доказателства, според които зачеването в първите шест месеца след аборт действително намалява риска от спонтанен аборт при следващото забременяване.

#Колко време след спонтанен аборт настъпва овулацията?
Самата действителна загуба на плода обикновено е съпроводена с кървене от утробата, но това няма нищо общо с менструацията. По този начин матката се опитва да се изчисти. Първата овуация след спонтанен аборт обикновено се случва около 2 седмици след спонтанния аборт. Това означава, че първата менструация след нормален медицински аборт (без усложнения) настъпва обикновено след около месец. Ако нивата на хормона на бременността са високи (ако аборта ви е между 8 и 11 гестационна седмица), вашата овулация вероятно ще се забави значително, докато нивото не падне по-близо до нулата. Но ако спонтанният аборт се е случил рано, когато нивата на хормона на бременността все още са ниски и близки до нулата, а вие дори може и да не сте имали представа, че сте бременна, тогава овулацията ще настъпи абсолютно навреме.

#Може ли да се забременее отново след спонтанен аборт, случил се преди няколко седмици?
С една дума, да. Овулацията се появява най-рано 2 седмици след загубата на плода, и ако правите секс, отново можете да забременеете, дори и по-лесно. Не се препоръчват обаче опитите за забременяване непосредствено след аборт, тъй като тогава нивото на хормона на бременността все още не е спаднало напълно.
Отрицателният тест за бременност след аборт е единственият реален начин да се уверите, че няма остатъчна тъкан в матката вследствие на бременността. Понякога малки остатъци могат да доведат до бъдещи проблеми като безплодие или абнормено кървене от утробата. Но ако установите, че нивото на хормона на бременността е стигнало до нула и, че тестът е отрицателен, тогава няма причина, която да попречи на новите ви опити.

#Какво се случва, ако съм имала повече от един спонтанен аборт?
Ако една жена е преживяла два или три спонтанни аборта последователно, това явление е известно като повтарящи се спонтанни аборти. В такъв случай тя трябва да направи задължителна консултация и преглед при гинеколог, който да установи точната причината за проблема и да предпише адекватно лечение.