Витамините не са източник на енергия, но участват в процесите на освобождаването на енергия, съхранена в хранителите продукти, които консумираме. Синтезата на всички ензими, хормони и невротрансимитери в организма са зависими от наличието на витамините. Когато човек се храни балансирано и ядете достатъчно количество храна, то тогава получава по естествен път от всички необходими на тялото витамини. Ако се получи витаминен дефицит със симптоми на болест тогава се налага допълнително вземане на мултивитамини или някой конкретен витамин.

Ето витамините, без които не можем да бъдем здрави:

Витамин С

Необходим е за поддържането на съединителната тъкан (включително сухожилия, връзки, и хрущяли) и поддържа активността на имунната система. Участва в регенеративните процеси, зарастване на рани, производството на хормони. При дефицит на витамин С  се появяват анемия, слабост и чести инфекциозни заболявания на дихателната система. Витамин С стимулира производството на колагена, важен за бляскава и гладка кожа. Освен това той действа като антиоксидант и я пази от вредните UV лъчи, които са в основата на стареенето. Хранителните източници са: свежите плодове, зеленчуци и техните сокове (особено цитрусови плодове и картофите). С цел профилактика и лечение на настинки и респираторни инфекции се добавя витамин С под формата на дражета, ампули или ефервесцентни таблетки.

Витамин А

Витамин А поддържа костите, зъбите и очите в добро здраве, а кожата – чиста и гладка. Недостигът може да доведе до слепота, различни инфекциозни заболявания и дори до увреждане на плода. Учените съветват този витамин да се приема само чрез храната. В естествен вид той се съдържа в животинските продукти - яйца, мляко, сирене, кисело мляко, краве масло, тлъста риба, рибено масло, черен дроб, моркови, сирене и тъмно зелени листни зеленчуци, люти чушки, сладки картофи.

Витамин D

Слънчевият витамин, както е известен още, защото се създава в организма и под действието на слънчевата светлина върху кожата. Използва се за растежа и поддържането на костите и зъбите чрез регулиране на усвояването и метаболизма на калция. С навлизането в критическата възраст при жените осезаемо може да доведе до остеопороза. И тук на помощ идва витамин D. Хранителните източници са: мазна риба (сардина, херинга, сьомга, тон), яйца, мляко, обогатени зърнени закуски и др.

Витамин E

Витамин Е защитава клетъчните мембрани и мазнини от окислително увреждане. Необходим е за защита на витамин А, имунната система, сърдечно-съдовата и нервната система. Витамин Е е антиоксидант, особено важен за жените, защото  забавя процесите на стареене на кожата и осигурява здрави нокти и коса. Хранителните източници са: ядки и семена, растителни масла, яйца, пълнозърнести храни, зелените зеленчуци.

Витамин В

Тук говорим за витамините от групата на витамин В – В1, В2, В3, В6, В9, В12. Те осигуряват енергия на телата ни (витамин В1), укрепват имунитета и синтезата на хемоглобин (витамин В6), запазват паметта и правилното функциониране на нервната система (витамин В12). Хранителните източници за този голям набор от витамини от групата В може да се достави на тялото чрез разнообразно хранене: домашни птици, овесени ядки, авокадо, банани, яйца, риба, хляб, картофи, мляко, карантии, свинско месо, зърнени закуски и др.

За да няма дефицит на витамини в тялото, не се препоръчва еднообразно хранене, независимо от мотивацията за огреничителната диета. Когато организмът сам не може да си набави всички необходими вещества, начинът е чрез прием на хранителни добавки или допълнително витамини и поливитамини.