Ваксина, която предотвратява рецидивите и развитието на рак на гърдата и яйчниците, може да стане достъпна до по-малко от десетилетие, според американски изследователи от клиниката Майо в Джаксънвил, Флорида.

Специалистите са разработили имунотерапевтично лечение, което тренира имунната система да разпознава и убива клетките на рака на гърдата. Въз основа на резултатите от клиничните изпитвания в ранен стадий изглежда, че ваксината успешно е елиминирала раковите клетки при един пациент, а при друг също показва положителни резултати.

"Предполага се, че чрез ваксината се стимулира собственият имунен отговор на пациента, така че имунните клетки, като Т-клетките, да атакуват рака", казва д-р Сараня Чумсри, онколог в световноизвестния медицински център.

Преди ваксината да бъде предоставена за продажба, ще трябва да премине изпитанията на трета фаза от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ - процес, който вероятно няма да започне в близките три години. Но изследователите са уверени, че тяхното лечение и ваксина ще издържат успешно медицинския скрининг.

Снимка: iStock

"Разумно е да се каже, че бихме могли да имаме ваксина в рамките на осем години, която може да бъде на разположение на пациентите в аптеката или от техния лекар", заявява д-р Кийт Л. Кнутсън.

Имунолозите от клиниката Майо също са разработили две други ваксини срещу рак за троен отрицателен рак на гърдата и HER2 позитивен рак на гърдата.

Снимка: iStock

"Знаем, че те стимулират имунната система да се бори с рака. Знаем, че те са оказали положително въздействие върху рака на яйчниците и гърдата. Не сме виждали никакви нежелани събития, които да причиняват проблеми, различни от дразнене в района, подобно на противогрипната ваксинация. Сега трябва да убедим Американската администрация по храните и лекарствата чрез солидни и строги клинични изпитания, че виждаме това, което виждаме", допълва изследователят в клиниката Майо.