Ние разпределяме енергията си според начина, по-който изразяваме чувства, разум, съзнание, действия и креативност. За да получим по-добра представа какво означава енергийната ефективност, Дийпак Чопра в книгата "Пресътворяване на тялото” предлага следния тест:  

На всеки въпрос отговорете с 1, 2 или 3 според това колко добре ви описва.
3 - Така е през повечето време.
2 - Така е понякога.
1 – Така е рядко. 

-Всеки ден си тръгвам навреме от работа. Не оставям след работно време повече от веднъж седмично.
-Всеки ден ставам и си лягам по едно и също време.
-Работното ми бюро е подредено. Няма големи купчини чакащи документи.
- Не отлагам. Смятам, че най-добрият начин да се справиш с неприятни задачи е веднага да се заемеш с тях.
-Не тая дълго негативни чувства. Изчакването на удобен момент да си отмъстя не е в моя стил.
-Шкафчето ми е подредено. Лесно мога да направя каквото ми трябва.
-Хладилникът ми е пълен с остатъци. Не се изненадвам от развалени плодове или зеленчуци, които съм забравил да изям.
-Зная какво е емоционалното ми положение сред хората в моя живот. Ние сме открити и искрени един към друг.
-Зная слабостите и имам план как да ги преодолея. Утре ще бъда по-силен от вчера.
-Използвам добре парите. Не харча и не трупам безразсъдно. Не се безпокоя за баланса на кредитната си карта.
-Заплащането отговаря на нуждите ми за момента и за в бъдеще. Добър съм във финансовото планиране.
-Дворът ми е поддържан през всички сезони. (Ако нямате двор, заместете го с веранда, балкон, растения или лична обстановка.)
-Справям се с домакинската работа. Не ми се налага да бърша прах и мръсотия, трупани със седмици.
-Когато отивам да пазарувам, се връщам с онова, което ми трябва. Рядко се налага да тичам обратно до магазина, защото съм забравил нещо.
-В течение съм на това, което прави всеки от семейството ми. Имам добра представа какво става в живота им.
-Не се налага да се трепя в последния момент, за да свърша нещо. Добър съм в определянето на срокове и в балансирането на времето си.
-Смятам, че в живота си съм установил добро равновесие между работа и свободно време. Забавлявам се и работата ми е свършена.
-Общ брой точки 

43-51 точки. Вие водите ефективен живот и по всяка вероятност се чувствате комфортно, задоволени сте и държите нещата в ръцете си. Няма драстичен дисбаланс в начина, по който използвате времето и енергията си. Всеки аспект от живота ви получава достатъчно внимание. 

36-42 точки. Животът ви е предимно под контрол и върви достатъчно добре. Има някои неща, които сте позанемарили, и понякога се чувствате малко притиснати от несвършеното. Ако се вгледате по-внимателно ще откриете, че в живота ви има аспекти, в които можете да бъдете по-ефективни, ако използвате по-добре времето и енергията си. Ако им обърнете повече внимание, ще се засили усещането ви за комфорт и удовлетвореност.  

26-35 точки. Животът ви е неефективен. Имате чувството, че се мъчите да плувате изправени, вместо да вървите напред. Прекалено много неща са извън контрола ви и едва успявате да се справяте с всекидневните предизвикателства. За да се почувствате по-комфортно, ще трябва да си наложите дисциплина и да промените навиците си. Погледнете реалистично на неефективния си живот, защото небрежността или липсата на организираност, отлагане и отричането, импулсивността и пренебрегването изсмукват енергия.  

17-25 точки. Животът ви почти не е ваш, защото не можете да контролирате страшно много неща. Ежедневието е борба просто да задържите нещата и през повечето време имате чувството, че губите тази борба. Възможно е някъде около вас да се случва нещо много лошо. Задържат ви или психологически, или лоши обстоятелства. За да влезете отново в релси, може да се наложи да потърсите помощта на специалист.  

Както виждаме енергията се разклонява в десетки области от живота и е добре да осъзнаем и да използваме по-ефективно онова, с което разполагаме.