Повърхностната телесна температура на жените като цяло е по-ниска от тази на мъжете. Хладните женски ръце и крака се свързват с недоимък на желязо. Недостигът на желязо в кръвта оказва своето влияние върху работата на щитовидната жлеза, а тя е отговорна за поддържане на телесната температура. Дали в нивото на желязото се корени проблемът, може да се разбере от стандартното кръвно изследване за хемоглобин. 

Причина за студени ръце и крака може да се окаже стресова ситуация със засилена активност на вегетативната нервна система или недостатъчна подкожна тъкан.

Обикновено няма нужда от медицинска намеса, но ако пръстите започнат да болят и да се губи чувствителност, се налага да се потърси лекар. 

Животът при постоянна температура също отслабва механизма за терморегулация.

Има какво да се направи срещу студени ръце и крака:

- Преди да излезете навън на студено направете няколко енергични упражнения. От движенията кръвта се раздвижва, а кръвоносните съдове се разширяват.

- Тренирайте кръвоносните съдове с редуване на топла и студена вода, т.е. предизвиквайте тяхното разширение и съкращение.

- Консумирайте по-често тлъсти риби - сельодка, скумрия, сьомга и загряващи подправки - лют червен пипер и черен пипер.

- Пийте топъл чай от шипки или джинджифил, за да не допускате дехидратация, която рефлектира в понижен обем на кръвта, съответно и в периферията.

- Сведете до минимум пиенето на кафе през зимата. Кофеиновото съдържание предизвиква спазъм на съдовете.

- Тютюневият дим изключително зле влияе върху кръвоносните съдове. Пасивното пушене също предизвиква изразен съдов спазъм.

- Не ходете без шапка на главата навън през зимата. От главата се губи най-много топлина.

- Носете термобельо, вълнени чорапи и се обличайте с три слоя дрехи, когато излизате на открито.

- Чрез кратко бягане сутрин и бодра разходка вечер ще създаде условия да имате топли ръце и крака.