Планк е сред най-ефективните упражнения за преса. Извършва се без необходимост от уреди, изисква малко време и дава невероятни резултати за сравнително кратък период от време.

Същността на упражнението се състои в това тялото да се задържи в конкретно статично положение няколко минути, без да мърда, изпълнявайки до точност изискванията на позицията – "зао пора" се използват само ръцете и пръстите на краката. Линията на тялото трябва да е абсолютно равна и успоредна на земята.
За да установят как упражнението влияе върху човешката фигура в сравнение с други упражнения, изследователи разделили 68 участници на две групи.

Те трябвало да държат тялото си в позиция планк за толкова дълго , колкото биха могли да издържат, след това да починат и отново да се върнат в същата позиция.

#Едната група направила това без прекъсване, а 80% от хората в другата група успели да се задържат с 20 секунди по-дълго време при изпълнението на втория планк.

#Втората вече била наясно с времето, за което първата група изпълнила упражнението. Именно това е дала повече увереност и сила на участниците в нея.

С този експеримент учените достигнали до извода, че когато човек разполага пред себе си с някаква база за сравнение , тогава той придобива и по-голяма увереност в своите сили и възможности – до такава степен, че да надмине резултатите, до които другите преди него са достигнали.