Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж обещава да бъде събитие като никое друго. 26 юли ще е незабравим ден за всички фенове на спорта, и не само! 

За първи път в историята на игрите спектакълът няма да бъде на стадион, а ще се проведе на известната река Сена в Париж. Ето всичко, което трябва да знаете за церемонията. 

ОЛИМПИАДА 2024 - КЪДЕ, КОГА, КАК? 

33-ите летни олимпийски игри ще се проведат през 2024 г. в Париж, Франция. Церемонията започва в 19:30 местно време (18:30 BST) в петък, 26 юли. Очаква се да продължи малко под четири часа, като последните етапи ще се случат, когато слънцето залязва над френската столица.

Снимка: Getty Image

 

 

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА ОТКРИВАНЕТО?

 

В началото на церемонията ще бъде издигнато френското знаме и ще бъде изпълнен френският национален химн.

6 километров маршрут по Сена - това ще бъде мястото, на което Олимпийските игри ще бъдат открити през 2024 г. Маршрутът започва от моста Аустерлиц и завършва сред градините, фонтаните и дворците в сянката на Айфеловата кула в Трокадеро.

Ще има почти 100 лодки, превозващи повече от 10 000 спортисти и високопоставени лица. Те ще плават покрай емблематичните забележителности на Париж, включително катедралата Нотр Дам и Пон Ньоф. Лодките ще транспортират спортистите, но също така ще бъдат използвани в артистичната част на церемонията, която ще покаже историята и културата на Париж и Франция.

Церемонията ще включва и официалното откриване на игрите, извършено от президента на Франция Еманюел Макрон. Много от детайлите са запазени като изненада.

КОЙ ЩЕ ПЕЕ?

 

Майк Тирико от NBC ще бъде домакин на церемонията за четвърти път, заедно с трикратната носителка на Грами певица Кели Кларксън и члена на Залата на славата на НФЛ Пейтън Манинг. Самоличността на изпълнителите се пази в тайна. 

Официалните музикални изпълнители остават непотвърдени, но Селин Дион и Лейди Гага пристигнаха в Париж, което допълнително подхрани спекулациите, че може да са сред хедлайнерите. Припомняме, че Селин Дион пя на церемонията на откриването на олимпийските игри през 1996 в Атланта.

Официалната песен на Олимпиадата Hello World е в изпълнение на Гуен Стефани и Brandon Paak Anderson. 

 

 

ЗАЩО ТАЗИ ЦЕРЕМОНИЯ НЕ Е КАТО НИКОЯ ДРУГА?

 

Снимка: Getty Image

За първи път в историята на игрите спектакълът няма да бъде на стадион, а ще се проведе на известната река Сена в Париж. От олимпийската програма отпадат спортовете бейзбол, софтбол и карате за сметка на брейк данс, който ще направи своя дебют.

БЪЛГАРИЯ НА ОЛИМПИАДА 2024

България има 46 квоти в 15 спорта. Страната за първи път ще има участник в таекуондото на летни олимпийски игри. Ракета номер едно на България – Григор Димитров няма да участва на олимпийските игри, защото не покрива всички условия за участие, сред които е участие в Купа Дейвис през последните години.