"Блаженството за тялото е здравето, за ума – знанието”. Това преди много години е казал Талес от Милет. И е бил напълно прав, защото знанието как да поддържаме тялото си здраво, ще мотивира ума да постигне блаженство. А блаженството за тялото е здравето…

Та, най-важният въпрос си остава как да поддържаме тялото здраво, и как да мотивираме ума да го слуша? Нашият отговор е тренировките – сутрешният крос, карането на колело, плуването, разходката в парка. А, мотивацията? Eто я и нея:

Тренировката не означава 5 часа усърдно потене
Една обикновена по-продължителна разходка в парка също може да придобие статут на тренировка. Така че, наистина не е задължително да се потим 5 часа във фитнеса, за да кажем след това, че сме тренирали. Ако сте с настройката, че не трябва да натоварвате тялото си извънредно, за да изгорите абсолютно всички калории, то тренировката ще премине леко и дори приятно.

Не мислете за крайния резултат
Искате стимул – даваме ви го! Какъв по-добър от факта, че тялото ви най-после ще придобие желаната форма, ще стегнете мускулите и коремчето. Ако искате ефектът от мотивацията да е по-дълготраен, не мислете за крайния резултат и не си измервайте теглото всеки ден, защото само след първата седмица, в която постиженията не задоволяват очакванията, просто ще се откажете.

Снимка: istockphoto.com

Не се оглеждайте във всяко огледало
Естествено, че резултатите няма да са мигновени и вие не трябва да се настройвате по този начин. Не търсете видим ефект, всеки път, когато минавате покрай огледалото. Не си оглеждайте дупето, корема и краката. Вместо това изтичайте до най-близкия парк и се постарайте следващият образ в огледалото да ви хареса.

Вземете под внимание добрите примери
Със сигурност всяка една от нас има някоя приятелка, колежка или просто позната, която тренира поне 2 пъти седмично и това се е превърнало в рутина за нея. Поговорете и разберете какво я мотивира. Вижте резултатите, които тя е постигнала, благодарение на неуморния си дух, който в последствие е заживял и в здраво и красиво тяло. Това е повече от стимул за всяка жена!

Отървете се от стреса
Най-лесният и здравословен начин да го направите е с тренировки и разходки сред природата. Оставайки насаме със себе си, ще успеете да си дадете отговори на въпросите, които ви тормозят, или пък ще изразходите отрицателната енергия, която сте натрупали в офиса.

Това е вашето време
Замислете се, колко време реално отделяте на ден за себе си? Освен минутите за грим пред огледалото, ние не можем да се сетим за друга ежедневна рутина, която да си е само ваша. Тренировката може да се превърне във вашето време – разходка в парка, плуване или сутрешен крос. Всичко зависи от вас и от персоналната ви мотивация.

Снимка: iStock