Грешка #1 - Разчитате на грешните упражнения
Прекалявате с изолиращите упражнения, които натоварват само една мускулна група. По този начин няма да постигнете добри и бързи резултати. Чрез тези упражнения не стимулирате достатъчно мускулни влакна, не изразходвате достатъчно енергия и съответно не използвате пълния потенциал на тялото си.

Ако искате да забързате максимално метаболизма и да горите достатъчно калории, е необходимо да базирате тренировъчната си програма около базовите упражнения, които натоварват множество мускулни групи.

Грешка #2 - Прекалявате с кардиото
Няма нищо лошо в това да комбинирате силовите тренировки с кардио, но има правилен и грешен начин за това. Дългите и изтощителни сесии ще ви донесат физическа и психическа умора и загуба на ценна мускулна маса. Вместо това централно място в програмата ви трябва да заемат силовите тренировки, защото те носят след себе си така наречения afterburn effect – метаболизмът остава забързан часове наред след края на тренировката.

Ако държите да включите кардио в тренировъчната програма, го правете в дните, които не тренирате силово. Ако решите да правите кардио и силова тренировка в един ден, правете кардиото сутрин или след силова тренировка (но никога преди). Продължителността на една сесия трябва да е между 20 и 40 минути – не повече.

Грешка #3 - Претоварвате коремната мускулатура
Безкрайните серии коремни преси са не са само скучни, а и безполезни. Така няма да се сдобиете с мечтания релефен корем. Коремните мускули са като всички останали мускули в човешкото тяло и се нуждаят от почивка. Това, което трябва да направите, ако искате 6 pack, е да изгорите мастната тъкан в коремната зона. Така на бял свят ще се покажат и мускулатурата.

Грешка #4 - Прекарвате часове наред в залата Виждал съм хора, които тренират с часове, и въпреки това не постигат желаните резултати. Защо? Обяснението се крие в ефекта, който тренировките оказват върху хормоналния баланс. Перфектната тренировка трябва да е обемна и кратка. Така стимулирате анаболните (тъканоизграждащи) хормони и държите нивата на катаболните (тъканоразграждащи) хормони ниски.

Три до пет силови тренировки в седмицата са достатъчни за 95% от вас. Продължителността на една тренировка не бива да е повече от 40-45 минути (без да включваме загрявката и кардиото). Така ще стимулирате правилните хормони, за да принудите тялото си да изгори мазнините!

Грешка #5 - Гладувате… Да, може и да свалите няколко килограма, но за кратко време. Предполагам сте чували сте за "йо-йо" ефекта? Хранете се с качествена храна в адекватни според целите ви количества! Представете си, че имате кола, но нямате гориво, за да я заредите. Затова при всеки удобен момент я пускате по инерция. А сега си представете, че имате кола, но и достатъчно гориво в резервоара.

Е, повярвайте ми, ще натискам газта повече и повече, без да мисля за горивото! В известна степен, метаболизмът ви работи по подобен начин! Когато се опитвате чрез гладуване да отнемете от енергията, налична за организма, той ще забави оборотите и ще отслабвате бавно, а в някой случаи просто ще спрете! А когато осигурявате на организма си, необходимите макронутриенти, витамини и минерали, то ще работи на пълни обороти!