Утвърдените спортисти страдат от контузии и травми, които често засягат коленете. Те са една от уязвимите части на тялото. Често оплакванията ни са толкова големи, че сме склонни да прекратим физическата си дейност, вместо да се замислим над спортните алтернативи, които биха ни помогнали да облекчим болката. 

#Тичането не е противопоказно, когато имаме болки в коленете. Абстрахирайте се от всичко, което се говори за джогинга. Той е добър начин да поддържаме тонус. Тези от нас, които имат оплаквания от болки в коленете, не бива да се спират да тичат. На две условия, да носят удобни обувки (леки, с лек наклон и гъвкави) и да продължат с леки тренировки.

#Карането на колело допринася за облекчаването на болките, но и за поддържане на стегната мускулатура. Трудно ни е да възприемем карането на колело като ефективна тренировка. Може би, защото го използваме като ежедневен метод за предвиждане. Грешка. Този спорт развива мускулатурата на бедрата и спомага за тонизирането на краката и гърба. За разлика от останалите дисциплини, то не натоварва коленете, защото телесното тегло не пада върху краката. 

#Плуването е дисциплина, която тонизира тялото и ефективно облекчава болката. Да, но избягвайте стила "бруст", защото характерните за него движения на краката натоварват коленете. 

#Разтяганията и гимнастиката са добър метод да облекчим болката. За тези от нас, които предпочитат йогата, могат да прилагат определени асани, които да облекчат болката и раздвижат мускулатурата.