През есента времето често не става за тичане и колело, така че скачайте в маратонките за фитнес тренировка! Музиката много помага да не се откажете от упражненията, когато дишането започне да става учестено и тежко, а крайниците премалели, но правилните песни могат да ви помогнат да продължите с натоварванията дори по-дълго и по-бързо.

Само следвайте съветите на треньора Ребека Джентри от Nike+ Run Club за да си направите перфектната плейлиста с музика. Знайте, че от e ключово значение темпото на песните (BPM) да съвпада с вашия ритъм (стъпки/крачки в минута), така че по-добре забравете за Бийбър...

Изчислете собствения си ритъм

Ако не сте сигурни какъв е точно той, направете кратък джогинг. След като загреете добре, започнете да тичате в естествен за вас ритъм. Отбележете колко маха прави левия ви крак в продължение на 30 секунди, умножете го х4 и получавате числото на вашият ритъм.

Мобилното приложение Spotify е отлично решение за персонализиране на личния ви плейлист. Отворете го, отидете на Browse и скролнете надолу до Running Section, където ще откриете Recommended For You. Кликнете върху него, за да ви подкани да тичате, като същевременно отмерва  динамиката на вашите стъпки.

Снимка: iStock

Впоследствие ще ви предложи плейлиста, която да съвпада с вашето темпо, като парчетата ще имат BPM близък до него, което със сигурност ще ви помогне да спортувате по-ентусиазирано.

Създайте си собствена плейлиста

Ако сте меломан и предпочитате сами да си подберете песните за спорт, най-доброто решение е да проверите онлайн (jogtunes.com и songbpm.com) BPM-а на любимите си парчета, за да отсеете единствено тези, които съвпадат с ритъма ви на тичане. 

Отнема време, за да компилирате перфектната плейлиста, но веднъж създадена, наистина ще промени количествено & качествено упражненията, които правите. Желаната структура, която всяка плейлиста трябва да има, се състои от три стъпки – да ви настои и загреете; да ви помогне да спортувате колкото може по-продължително и усилено; да ви успокои след натоварването.

Затова винаги избирайте мотивиращи и лирични поп парчета със закачливи мелодии в началото на тренировката, за да запазите ентусиазма си по време на първите 10 минути. Това е важно, за да не се почувствате неприятно, когато сърцето ви започне да бие по-бързо от нормалното, което повечето хора намират за дискомфортно.

Когато вече сте загрели, продължете тренировката като забързате ход – ще се почувствате по-комфортно, ако слушате дийп хаус (Hernan Cattaneo, John Digweed, Sasha) и подобна електронна музика, която да ви потопи дълбоко в своеобразна медитация – така ще се освободите от чувството, че се натоварвате тежко, а просто се раздвижвате.

Снимка: iStock

Не спирайте да слушате вдъхновяващите и бързи бийтове до края на тренировката, като за целта направете плейлистата достатъчно дълга. Това може да ви вдъхновите за по-дълго тичане, така че не си правете предварителни планове за времето.

Препоръчително е след динамичната фаза на тренировката плейлистата да съдържа релаксиращи парчета, които да ви помогнат да преминете на нормална честота обратно към вкъщи – Боб Марли е идеален за целта. А сега, действайте!