Тази година гимнастичките от националния отбор на Германия решиха да заложат на цели бодита като спортен екип, който не разкрива бедрата и торса им - въпреки че в продължение на десетилетия гимнастичките носят трико, което разкрива изцяло краката им.

В квалификациите в неделя обаче германският отбор вместо това излезе с цял костюм, който започва от шията и стига до глезените, защото момичетата са уморени от сексуализацията на жените в гимнастиката и го правят като знак на протест срещу сексизма в спорта.

Снимка: Getty Images

Германският отбор за първи път носеше подобен костюм на европейското първенство по художествена гимнастика през април.

21-годишната германка Сара Вос каза, че не са били сигурни дали ще решат да ги носят отново по време на Олимпийските игри в Токио, докато не се съберат отново заедно на големия спортен форум в японската столица.

"Днес бяхме заедно и си казахме: Добре, искаме да имаме голямо състезание", казва Вос.Искаме да се чувстваме невероятно, искаме да покажем на всички, че изглеждаме невероятно."

Снимка: Getty Images

Революцията в гардероба, която германските състезателки отстояват, засега не изглежда да се е превърнала в тенденция – спортните трика, които оставят крака разголени, бяха предпочетени от всяка друга гимнастичка по време на квалификациите на Олимпийските игри в Токио.

Снимка: Getty Images

"Искахме да покажем, че всяка жена, въобще всeки човек, трябва да има правото да реши какво да облече", коментира германската гимнастичка Елизабет Сейц, позирайки в нетипичния костюм.

Снимка: Getty Images

Това че гимнастичките Елизабет Сейц, Ким Буй, Полин Шефер и Сара Фос ще представят Германия в екипи, които покриват целите краката и целия торс, по никакъв начин не нарушава официалните правила, тъй като късите трика не са задължителни - за разлика от случая на отбора по плажен хандбал на Норвегия, за който вече ви разказахме вчера...

Проследете всичко най-важно и най-интересно от Олимпийските игри в Токио в специалната секция на bTV Новините.