Всяка жена има представа как нейната фигура би изглеждала по-добре и лесното средство за корекция е избор на определена, най-често ограничителна диета, но физическите усилия дават много по-ефективен резултат в оформяне на фигурата.

Спортувайте за да намалите или увеличите сантиметри от определени обиколки на тялото си. Универсална формула за идеалната женска фигура, разбира се, не съществува. 

Ако трябва да стъпите на някаква база за да подходите целенасочено към шейпинг на тялото, съобразете се с особеностите на вашето телосложение.
При телосложение типа А ханшът е по-широк от раменете и същевременно горната част на тялото е по-издължена от долната. Сякаш центърът на тежестта е някъде много под средата на тялото. Краката са с по-масивна мускулатура и склонност към напълняване и целулит. За сметка на това ръцете и раменете са грацилни и по-лесно слабеят при диети за отслабване. Талията обикновено е подчертана. Характерна особеност на женското тяло тип А е, че когато има излишни килограми то придобива все по-триъгълна форма. При отслабване фигурата се подобрява изключително добре. За този тип жени е много важно да държат тялото си изправено в добър тонус. Всяка отпуснатост или прегърбеност подчертава недостатъците.

Съветите за работа във фитнес залата са насочени към комплексните упражнения за активиране на раменния пояс и ръцете, и съответно стягане на бедрата и ханша. Оформянето на определена група мускули е една от основните цели на трениращите. Мускулите трябва да бъдат натоварвани до границата на техните сили. Постепенно видимо ще се постигне уравновесяване на раменете към ханша. Правилно изпълнявайте техниката на упражненията. Усещайте, че контролирате тежестите, които вдигате. За да разнообразите тренировката, може да добавяте по-голям обхват на движение при познато упражнение като използвате по-малките дискове. Постепенно увеличавайте натоварването с допълнителна тежест или с ластик с по-голямо съпротивление. Не пропускайте многоставните упражнения. Велотренажорът е идеалният начин да изваете мускулите на задните части и бедрата.

Телосложението тип Х е класическата женска форма. При така развити жени само с редукция на 3-4 килограма се възвръща красотата на тялото. При този тип ширината на ханша е равна на ширината на раменния пояс, с видима талия. При напълняване натрупването става в ханша и в областта на гърдите. Целта при отслабване е да се възвърнат плавните линии на тялото и да се подобри мускулният тонус.

Това спортно телосложение напомнящо "пясъчен часовник" е по-лесно за поддържане с натоварване с упражнения от аеробиката. Инструкторите могат да покажат и начини как да се постигне красиво тяло в разумни срокове с умерено натоварване. Обмислете еднообразни ли са упражненията, защото те няма да дадат желания резултат - оформени мускули с лицеви опори, активни упражнения за долната част на тялото – бягане на пътечка, велотренажор.

Телосложение тип О се характеризира с широки рамене и пълни ръце, натрупвания в коремната област и тесен ханш.За да се придаде по-хубава форма на ръцете започнете с натоварване чрез лицеви опори, които стягат не само мускулите на раменния пояс и ръцете, но и на гърдите. Срещу мастните натрупвания в областта на корема тренирайте на велотренажор и бягаща пътечка, също упражнението на гръб у дома "каране на колело във въздуха".

След всяка тренировка стресираните мускули се нуждаят от възстановяване посредством почивка, правилно хранене и пълноценен сън. Достатъчно е да приемате достатъчно протеини, качествени мазнини и въглехидрати. Не наблягайте само на растителните източници на протеини и омега-3 и -6 мастни киселини, а включвайте често в менюто си мазна риба. Това няма пряко отношение върху изграждане на мускулите, но е важно за здравето. Не се лишавайте и от бялото брашно - пици, паста, но с мярка.