Търкане на под, сгъване на пране, пускане на прахосмукачка, бърсане на прах – искаме да ви кажем, че никой у дома няма да забележи, че сте ги направили, но поне вие самите може да бъдете удовлетворени не само от резултата, а и от ползите за вашата фигура.

Уелнес експерти твърдят, че извършването на ежедневни домакински дейности, като търкане на подове и сгъване на пране, може да изгори до 500 калории.

Снимка: iStock

"Ако използвате почистването на дома като начин да увеличите движението и физическата активност, правете това от 20 до 30 минути всеки ден", казва професорът от Университета за интегративно здраве в Мериленд Дъстън Морис пред вестник "Вашингтон пост", изтъквайки ползите от "NEAT" (Non-exercise activity thermogenesiс) или термогенезата, която не се дължи на физическа активност.

Концепцията, създадена за първи път от изследователя на околната среда и биологията Джеймс А. Левин през 2004 г., описва енергията, изразходвана за всичко, което не е сън, хранене или спортни упражнения, включително енергията, изразходвана за ходене на работа, писане и почистване.

"Съсредоточете се върху прането и бърсането на прах един ден, върху банята - на следващия", съветва още Морис " и пускането на прахосмукачка в други дни."


Проучване от 2019 г. на Норвежкото училище по спортни науки установи, че извършването на умерено интензивни дейности като ходене, прахосмукиране или косене на тревата може значително да намали риска от ранна смърт. А в неотдавнашен доклад на виртуалния уелнес център Healthline се посочва, че половинчасовото почистване с прахосмукачка изгаря около 80 калории за средностатистически 80-килограмов човек.

Ето с кои домакински дейности може да изгорите най-много калории:

Бърсане на прах

Снимка: iStock

Изчистването на мебелите и дрънкулките от праха ангажира раменете и ръцете ви, особено когато се протягате нависоко. Клякането може да изгаря по 8 калории на минута, така че 80 минути интензивно чистене могат да изгорят 80 калории. Специалистите препоръчват да сменяте ръката, с която бършете прах, за да не натоварвате доминиращата страна.

Миене на банята

Снимка: iStock

Почистването на замърсяванията от плочките, душа, ваната, огледалото и тоалетната ще натовари различни мускулни групи на ръцете, гърба и раменете. Миенето на пода и други дейности в банята могат да ви помогнат да стопите на до 100 калории.

Съдомиялнята

Снимка: iStock

Зареждането и разтоварването на съдомиялната машина изисква доста усилия и ангажира широк диапазон от мускули. Клекове, навеждане, протягане – все усилия, които ще ви се отплатят.

Сгъването на дрехи

Скучно занимание, но изискващо доста движения – освен с ръцете, след това ще трябва да се разходите до гардероба на всеки член от семейството, за да занесете сухото пране.

Почистване на пода

Снимка: iStock

Независимо дали пускате прахосмукачка или бършете с моп, натоварвате ръцете и раменете. Дърпането, бутането и повдигането на мебели, килими, играчки е бонус към горенето на калории.