Чистенето никога не е попадало в класациите за най-приятни домашни задължения, но е едно от важните за хигиената у дома, особено ако член от семейството има алергия към прах. И защото то не е от най-харесваните, често пренебрегваме някои важни места и предмети, които се нуждаят от по-щателно минаване с прахосмукачка или с моп и микрофибърна кърпа.

Под легла, дивани и мебели

Ако в момента погледнете под спалнята или дивана, сме почти сигурни, че ще видите кълбета прах, които танцуват елегантно балет. Те лесно могат да бъдат уловени с прахосмукачката, но е нужно да повдигнете мебелите. Поне веднъж на две седмици дезинфекцирайте с препарат на хлорна основа пода под тях. 

Снимка: iStock

Върху високите мебели

Прах върху гардероби, хладилника и високите етажерки е потенциален разпространител на алергени. Не забравяйте да забърсвате тези повърхности поне веднъж в месеца.

Первазите на вратите

Повърхността за почистване не е толкова голяма и това може би е причината често да не забърсвате над вратата.

Препоръка: Препаратите на хлорна основа като Domestos* например убиват всички познати вируси и бактерии и е добре да  дезинфекцираме поне веднъж дневно с тях. 

Первазите на пода

Первазите на пода също събират прилично количество прах и мръсотия. Лесно може да почистите с подходящ накрайник на прахосмукачката. След това минете зоната с разредено с вода дезинфекциращо средство, за да предотвратите задържането и разпространението на бактерии.

Снимка: istockphoto.com

Листата на стайните растения

Независимо дали са малки или големи, растенията у дома събират повече прах, отколкото си представяте. С тях решението е лесно – слагате ги в банята и миете със слушалката на душа – хем ги поливате, хем ги миете.

Филтърът на климатика

Само си помислете, че всичко, което дишате у дома, минава през филтъра на климатика. Това означава, че той трябва да се мие регулярно – поне веднъж на две седмици.

Снимка: istockphoto.com

Филтърът на прахосмукачката

Ако не почиствате или сменяте често филтъра на пахосмукачката, това означава само едно – всеки път, когато смучете с нея, вие всъщност разнасяте мръсотията.

*Материалът е подготвен в партньорство с Domestos