Чистенето никога не е попадало в класациите за най-приятни домашни задължения, но е едно от важните за хигиената у дома, особено ако член от семейството има алергия към прах. И защото то не е от най-харесваните, често пренебрегваме някои важни места и предмети, които се нуждаят от по-щателно прахосмукиране или минаване с моп или парцал.

Под легла, дивани и мебели
Ако в момента погледнете под спалнята или дивана, сме почти сигурни, че ще видите кълбета прах, които танцуват елегантно балет. Те лесно могат да бъдат уловени с прахосмукачката, но е нужно да повдигнете мебелите. Използвайте за това половинката си и чистете, когато и той е у дома.

Снимка: istockphoto.com

Върху високите мебели
Прахта върху гардероби, хладилника и високите етажерки са потенциални разпространители на алергени. Не забравяйте да ги забърсвате поне веднъж в месеца.

Первази на вратите
Повърхността за почистване не е толкова голяма и това може би е причината често да забърсвате и над вратата.

Первази на пода
Первазите на пода също събират прилично количество прах и мръсотия. Лесно може да почистите с подходящ накрайник на прахосмукачката.

Снимка: istockphoto.com

Листата на стайните растения
Независимо дали са малки или големи, растенията у дома събират повече прах, отколкото си представяте. С тях решението е лесно – слагате ги в банята и миете със слушалката на душа – хем ги поливате, хем ги миете.

Филтъра на климатика
Само си помислете, че всичко, което дишате у дома, минава през филтъра на климатика. Това означава, че той трябва да се мие регулярно – поне веднъж на две седмици.

Снимка: istockphoto.com

Филтъра на прахосмукачката
Ако не почиствате или сменяте често филтъра на пахосмукачката, това означава само едно – всеки път, когато смучете с нея, вие всъщност разнасяте мръсотията.