В редакцията получихме възможност да изпробваме за няколко дни новата прахосмукачка на Rowenta без торбичка – Silence Force Multi-Cyclonic. Колегите от Ladyzone.bg решиха, че е по-забавно немската машина да бъде изпробвана от мъж, а и ме притиснаха с още един довод: "Нали пишеш за технологии в btv.bg, това е в твоя ресор". С две думи – те се измъкнаха от изконно женското (поне според мъжете) занимание по почистването и ми връчиха кашона.

Както подсказва името му, моделът Silence Force Multi-Cyclonic се гордее със своята тиха работа (68 dB). Затова проведох теста сравнително късно – около 21 часа (живея на 6-ти етаж във висок блок с по четири апартамента на етаж). Прахосмукачката наистина е доста по-тиха от средностатистическа машина (вкъщи също ползваме Rowenta, също без торбичка, но моделът е малък и няма претенции).

Снимка: Rowenta

Ергономичната дръжка Ergo Comfort (по форма напомня "пистолетите" на бензиноколонките) е наистина удобна и дава възможност за регулиране на всмукателната мощност в три различни степени. Те са означени с пиктограми – за пердета, килими и паркет.

Телескопичната тръба е доста тежка, което на дамите вероятно няма да се понрави, но пък в комплекта има доста приставки – голяма четка за килими, малко по-малка за паркет (признавам си, че би ме домързяло да ги сменям и бих чистил подовете само с едната), накрайник за мебели (Sofa Brush) и накрайник за почистване на ъгли (примерно паяжини), който е телескопичен. Има и още една четка, която е вградена в дръжката (при употреба се приплъзва напред) и така със сигурност няма да я изгубите.

Контейнерът с боклука се вади много удобно като чекмедже (или по-точно като кана на кафеварка) и се изхвърля лесно. На домашната ми Rowenta почистването е доста по-трудоемко и пипкаво. Прахосмукачката е с мощност 750 W (енергиен клас А), но всмукателната сила е като на старите машини с 1500-2000 W.

Ако трябва да обобщя – Silence Force Multi-Cyclonic е наистина тиха и с много екстри, но сравнително тежка и обемиста. Вярно е, че всички качествени електроуреди са тежки и обемисти, но не всички жени биха се примирили с теглото на тази машина. Препоръчвам я за големи жилища и вили, и – нека си го кажем честно – на хора, които си плащат някой друг да им чисти.

Снимка: Rowenta