Защо треньорите не ни го споделиха по-рано. Все говорим за онези универсални упражнения, която сякаш са единствени. Причината е, че ние самите не се интересуваме в дълбочина за изкуството да скулптираме своето тяло с всеки следващ ден. 

Затова днес ви представяме, без да сте ни питали, онези физически упражнения, които ще ви позволят да стегнете и тонизирате тялото си по неподправен начин. 

#Кетлбел суинг
Кетлбел суинг стана особено популярен вид спорт през 2013 г. и продължава да е сред най-предпочитаните тренировки от фитнес инструкторите по света. Кетлбелът е голяма чугунена топка с дръжка, която се хваща с една или две ръце. Съответно ръцете се люлеят според инструкциите на съответното упражнение. Обикновено упражненията се изпълняват в приклекнала позиция на тялото.

#Мост
Практикуването на мост е особено полезно за развитие гъвкавостта на тялото и стягане на седалищните и бедрените мускули. Тялото се поставя в легнала позиция, ръцете са опънати до краката, а коленете са свити нагоре. Корпусът се отделя от земята, така че гърбът и дупето да образуват права линия, и отново се връща в изходна позиция. Повтаря се по-малко или повече пъти според нивото на практикуващия.

#Повдигане на пръсти
Това упражнение може и да ви се струва скучно и не особено ефективно, но всъщност е много полезно и предпочитано от фитнес инструкторите. Упражнението представлява повдигане на пръсти и сваляне на стъпалото максимално ниско, без обаче петите да допират земята. То развива и оформя мускулатурана не само прасците, както повечето си мислим, но и тези на седалището. Упражнението също така благоприятства за правилната стойка на тялото.

#Клякане на един крак
Упражнението се изпълнява, като с единия крак се прикляка, а другият се опъва напред. Важното е краката да се редуват, за да се балансира количеството работа, изразходвано и от двата крака. Упражнението помага за изграждане мускулатурата на краката равномерно, правейки бедрата стройни и стегнати.

#Гребане
Не е нужно да се записвате на кану-каяк, за да практикувате този тип упражнение. Фитнес залите предлагат достатъчно уреди, които емитират напълно този вид спортна дисциплина. Гребането влияе изключително благотворно върху всички основни мускулни групи от тялото, грижейки се както за мускулите на прасците, ръцете и раменете, така и за долната част на гърба, корема и ханша. Добре е да редувате дълги серии с по-бавна интензивност и къси серии с по-бърза интензивност на движенията.

# Лицеви опори с подскоци
Разликата на това упражнение от обикновените лицеви опори е, че краката не са опрени на земята, а са закачени на примка, висяща от тавана. Ръцете се оттласкват от земята, като същевременно краката се свиват в коленете. Упражнението работи за почти всички групи мускули, но най-вече за тазобедрени, коремни и бицепси.