В рамките на форум "Дълголетие", организиран от фондация Credo Bonum, множество специалисти се включиха с техните знания и опит относно здравето, качеството на живот и възможността човешкия живот да бъде по-дълъг и приятен. Всеки от нас би искал да живее по-дълго. Просто защото да живееш е хубаво! Но това е истинско предизвикателство както за човешкия дух, така и за тялото. Трудно или невъзможно? Всичко зависи от начина, по който приемаме живота, дълголетието и смъртта. 

Как да доживеем до повече от 100 години? Можем ли да „излекуваме” остаряването? Какво знаем за човешкия геном? Каква диета ще ни помогне да живеем най-дълго?

В три различни панела - Дух, Тяло и Храна, на форума бяха представени различни гледни точки към потенциалната възможност да се срещнем всички заедно отново през 2147. Налудничави, много смели или напълно реални и възможни? Обединихме казаното от лекторите на форума (Бойка Иванова - състезателка по маратон на 65 г.; доц. Игнат Петров, актрисата Татяна Лолова, проф. Игнат Игнатов, младият учен Любомир Балабански, д-р Обри де Грей, Яна Янева (медитация), доц. Орлин Тодоров, психологът Михаела Белорешка и специалистът по аюрведа Юрий Ковачев), в 26 ценни съвета, които могат да дадат нова посока на живота ви. 

ДУХ

Живейте всеки един ден поотделно. Днес е денят. Утре ще сте други.

Медитирайте – в медитация се отделя ензим, който е отговорен за дълголетието.

Ликвидирайте напрежението. Най-много напрежение трупаме от мисли за миналото и бъдещето. А единственото, което имаме всъщност, е настоящият момент.

Приемете, че другите хора винаги ви мислят доброто.

Положителното отношение към живота го удължава.

Излезте от зоната на комфорт, която не е полезна за вас.

Всеки живот, добре преживян, е дълъг живот.

ТЯЛО

На всеки 2 месеца прекарвайте поне няколко дни на височина 800 м и по-високо в планината. С това добавяте години към живота си.

Употребата на пробиотици влияе положително на тялото.

Българското кисело мляко е храна за дълголетници.

Изследване показва, че столетниците цял живот са били с нормално тегло.

Ранната медицинска профилактика е особено важна.

Пийте вода. Планинската вода е алкална и неутрализира киселата среда, в която потенциално могат да се зародят ракови клетки.

Жена около 50 кг трябва да пие дневно от 750 до 1,5 литра вода.

Допълнително приемайте калий и магнезий.

Дълголетието, както и някои черти на характера, са генно предопределени.

Намалете ежедневния прием на калории – по-малко храна, но по-качествена.

Използвайте мозъка си.

Опознайте тялото си.

Давайте личен пример на децата си. Ако вие не живеете дълго, може те да живеят.

Да опазваме здравето си е преди всичко наша лична мисия.

Никога не е късно да започнете да спортувате. Най-възрастният маратонец на света, който в момента е на 103 години, започва да бяга, когато е на 84.

ХРАНА

Куртовска капия, зряло сирене и чаша мавруд всеки ден са стъпки към дълголетието.

Храната оказва около 50% влияние върху доброто здраве.

Микроводораслите (синьозенели и др.) са едни от най-добрата храна, защото имат най-малко досег със замърсената околна среда. За сметка на това усвояват най-широкоспектърно слънчевата светлина.