След тежка битка с рака, на 82 г. си отиде легендата на футбола - Пеле. 

Вдъхновение за много момчета по света, които са искали да имат неговия талант; човекът с най-скандираното име по стадионите; любимец за жените; даровит талант и не на последно място добро сърце. Фенове и журналисти следят всяка негова стъпка. И все пак - може би има интересни факти за него, които не знаете. Събрахме 10 от тях.  

 

 

1. Истинското му име е Едсон Аранчис до Насименто. 

Снимка: Getty Images

2. Баща му е футболист, но майка му е била против и синът й да се занимава с футбол. Светът щеше да загуби много, ако нейното мнение се беше наложило. 

Снимка: Getty Images

3. Според едни източници прозвището Пеле му дават приятели в училище. В началото той дори не го харесвал. Според други източници получава името, с което става познат на цял свят, от френски спортен журналист. 

4. Като малък Пеле играел с топка, направена от натъпкан с хартия чорап и припечелва пари, като лъскал обувки. 

5. Заради щастието, което дарява на всички фенове на футбола, вкарвайки голове, се ражда култовата фраза, която всички в публиката скандират - "Bra-zil, cha cha cha, Bra-zil, cha cha cha."

Снимка: Getty Images

6. Краят на една върховна кариера настъпва окончателно през 1977 г., когато Пеле окачва обувките си завинаги и се задоволява с ролята на спортен посланик, а по-късно става министър на спорта в Бразилия. 

7. Първият му син е осъден на 33 години затвор, заради пране на пари от наркотрафик. 

 

 

8. Последните години от живота на Пеле преминават в имение на брега на морето близо до Сао Пауло с третата му съпруга Марсия, за която се ожени през лятото на 2016 г.

Снимка: Getty Images

9. Има остров с това име в Тихия океан. Островът няма общо с футболиста. 

10. Според Пеле лек за всички наши проблеми е любовта.