На 82 години ни напусна Пеле – футболистът, който през 2000 г. беше определен от ФИФА за номер 1 на XX век, както и година преди това за спортист на столетието от Международния олимпийски комитет (МОК).

За футболната легенда Пеле знаем със сигурност още много неща – той вкарва 12 гола в своите 14 мача на световни първенства. Негови бяха и забележителните 1283 гола в 1363 мача. Пеле беше единственият футболист, който някога е печелил три световни първенства. Той бе и най-младият футболист, печелил световно първенство.

Но има нещо, което никой не знае със сигурност, дори самият Пеле – колко деца е оставил след себе си покрай множеството любовни афери, които е имал.

И въпреки че животът на най-големия му съперник във футбола за приза "Най-велик играч на всички времена" - покойният Диего Марадона - беше непрекъснато съпътстван от скандали, Пеле винаги беше издиган на пиедестал, независимо че той също се беше забърквал в безбройни афери, както и че беше страхотен бохем. 

Снимка: Getty Images

Пеле ни напусна на 82-годишна възраст след продължила повече от година битка с рака. Приживе обаче дори самият той разказваше за безбройните си връзки с жени, които буквално са се хвърляли в златните му футболни крака в пика на спортната му слава.

Бразилският футболен гений е бил женен три пъти.


Признава, че е направил толкова много деца, че даже не е подозирал, че някои от тях дори съществуват.

Пеле и Розмари дос Реис Шолби
Снимка: Getty Images

"Честно казано имах няколко любовни афери, някои от които доведоха до появата на деца, но научих за тях едва по-късно", казва самият той в интервюта.

Със сигурност Пеле има седем категорични наследници, включително Сандра Мачадо - която той отказа да признае дори след като през 1996 г. съдът постановява, че е негова дъщеря.

Пет от децата му – Кели (р. 1967), Дженифър (р. 1978), Единьо (р. 1970), както и близнаците Джошуа и Селесте (р. 1996) се появяват на бял свят от първите му два брака - с Розмари дос Реис Шолби и Асирия Лемос Сейксас.

Снимка: Getty Images

Сандра Мачадо, която почина от рак през 2006 г., се появи на бял свят в резултат на извънбрачната му връзка с домашната прислужница Анисия Мачадо.

Любовната афера на Пеле през 1968 г. с журналистката Ленита Курц пък доведе до раждането на дъщеря му Флавия.

Но в документалния филм "Pelé" на "Нетфликс" от миналата година футболната икона твърди, че е казал на жените и приятелките си, че им изневерява.

"Първата ми съпруга, първата ми приятелка, знаеха за това. Никога не съм лъгал", откровен е Пеле.

Пеле на Световното първенство по футбол в Швеция през 1958 г.
Снимка: Getty Images

Но увлечението на Пеле по жените буквално е предопределено - не без основание и заради огромния интерес от страна на жените към него още от младежките му години.

Пеле, чието истинско име е Едсон Аранчис до Насименто, е роден в Треш Корасоинш на 23 октомври 1940 г. Родителите му са били бедни, въпреки че баща му Дондиньо е бил играл за един от най-добрите футболни отбори в югоизточния бразилски щат Минаш Жераис. Баща му прекратява професионалната си футболна кариера след травма в коляното.

Като малък Пеле играе с топка, направена от натъпкан с хартия чорап и припечалва пари, като лъскал обувки. 

Както си спомня самият той: "Ние нямахме много. Бяхме бедни, но баща ми винаги работеше."

Детството на Едсон преминава в бедност в град Бауру, където израства и започва да играе в аматьорски футболни отбори. На 9-годишна възраст стои до радиото, за да слуша финала на Мондиал 1950, който Бразилия губи, и тогава се кълне със сълзи на очите, че някой ден ще спечели Световната купа за родината си.

Пеле на Световното първенство по футбол в Чили през 1962 г.
Снимка: Getty Images

На 15-годишна възраст Пеле започва кариерата си в младежкия отбор на Сантош през 1956 г., а година по-късно вече играе в основния отбор.

Едва 16-годишен става голмайстор на бразилския шампионат, като десет месеца след подписването на първия си професионален договор е включен в националния отбор на Бразилия.

На световното футболно първенство в Швеция през 1958 г. печели за първи път световната купа с отбора на страната си, като вкарва два забележителни гола на финала. По това време е 17-годишен и е най-младият футболист, печелил световно първенство. Впоследствие с фланелката на Бразилия печели още две световни първенства - през 1962 и 1970 г.

Пеле на Световното първенство по футбол в Мексико през 1970 г.
Снимка: Getty Images

След първата световна купа на Пеле вероятно няма човек, който да не знае неговото име в родината, като хората го наричат Краля на Бразилия.

"Не можех да изляза навън. Където и да отидох, хората се тълпяха около мен", спомня си Пеле.

Така жените започват да става сериозно присъствие в живота му от ранна възраст.

Постоянното внимание на дамите, които прегръщат страстно футболния герой, за да се снимат за спомен с него, е трудна за преглъщане реалност за първата му съпруга. За нея Пеле се жени на 21 февруари 1966 г., когато е 25-годишен.

Пеле и Розмари дос Реис Шолби
Снимка: Getty Images

Всъщност познава Розмари от много години и смята, че не е бил готов да се ожени за нея, но обяснява защо го е направил:

"Ожених се за нея, защото я срещнах, когато бях твърде млад. Много я харесах. Но между нас нямаше тази страст, когато си лудо влюбен – нищо подобно".