Соята и соевите продукти са храни с висока хранителна стойност и с огромен потенциал за поддържане на здравето. Соята е сред храните, които предпазват от остеопороза и ракови заболявания. Тя е богата на витамините А, Е и от групата В – В6, В9, В12. Ценен източник е на калций, който е необходим за изграждане на костите. Освен това, соята съдържа антиоксиданти, които се борят със свободните радикали в организма. Наличието на желязо е полезно при анемия и за жени с обилни месечни кръвотечения.

Соевото мляко е добър заместител на животинското мляко без да съдържа холестерол и лактоза, които са основните му предимства. Лактозната непоносимост при някои хора е генетичен недостатък, който води до лошо храносмилане с диария и стомашно-чревно неразположение, а при други създава алергия към краве мляко. Именно соевото мляко се превръща в алтернативна хранителна напитка за хората с лактозна непоносимост.

Високото съдържание на изофлавин в соевите напитки е причината да се препоръчват като хранителен продукт срещу рак на простата. Само една чаша соева напитка съдържа около 30% от ежедневната доза калций, който има отношение към профилактиката на  колоректалниия рак. Също така укрепва имунната система, като помага организмът да се справя с болестите.

 

 

Соевите напитки се препоръчват на хора, които са с наднормено тегло, защото са нискокалорични - с  16% по-малко въглехидрати в сравнение с прясното краве мляко и не съдържат холестерол. Те са много добра храна за здраво сърце и здрав черен дроб, защото нормализират метаболизма на мазнините. Американски учени от Университета в Илинойс са  установили, че соевият протеин в соевите напитки и в сиренето тофу, намалява мастните отлагания в черния дроб, чието усложнение е чернодробната недостатъчност с фатален изход. Изводът е, че соевият протеин нормализира метаболизма на мазнините. "Когато мастната тъкан се натрупва в орган, който не е предвиден от организма за мастно депо, какъвто е черния дроб, функцията му започва прогресивно да се влошава”, обяснява ръководителят на изследването, д-р Хон Чен (Dr Hong Chen). Изследователската група под ръководството на д-р Чен препоръчва на хората с наднормено теглото да възстановят мастната си обмяна, да прочистят черния си дроб от мастни отлагания с изпиване на 1-2 чаши соеви напитки дневно.

Разбира се, че вкусът на соевото мляко е различен от добре познатото ни краве мляко. Хората с по-взискателен вкус го предпочитат с плодов или шоколадов вкус, каквито са соевите напитки на Алпро - шоколад, ванилия, банан. Тези напитки може да се намерят във всички по-добри магазини. Най-интересното е, че има и соево кисело мляко.

В дните за Рождественските пости, когато се изключват месата, млякото и млечните продукти, соевите напитки се оказват продуктите, който присъства почти ежедневно в рецептите за закуска и десерт.