Безспорен е фактът, че в разумни дози слънцето е полезно и важно за нашето и на децата ни здраве. Неговите ултравиолетови лъчи играят основна роля в синтеза на витамин D, който помага на калция да се усвои пълноценно от костната система. Ултравиолетовите лъчи благоприятстват лечението и на някои кожни заболявания. Прекалено дългото излагане под слънцето обаче, може да доведе до редица неприятности – изгаряне, алергии, преждевременно стареене и сериозен риск от рак на кожата.

Има 2 типа UV лъчи:

•UVB карат кожата да потъмнява. Те частично се спират от кожата, но въпреки това могат бързо да причинят изгаряне.
•UVA проникват в по-голяма дълбочина. Те ускоряват стареенето на кожата и могат да предизвикат поява на алергия или проблеми с пигментацията.

Ето защо е хубаво да си припомним безценните 6 постулата, за да се предпазим максимално от негативното влияние на UV лъчите:

1.Избягвайте слънцето между 12 и 16 часа! В тези часове слънчевите лъчи са най-активни и най-опасни за здравето ни!

2.Пазете бебето и малките деца защитени от слънето! Кожата на бебетата и малките деца най-малко под 3 години е изключително фина и чувствителна на вредното лъчение. Затова те не бива да се излагат на директна слънчева светлина дори и в останалите часове на деня!

3.Само нанасянето на слънцезащитен крем не е достатъчно за ефективната защита от слънцето. Затова не забравяйте подходящите дрехи – светла на цвят и от естествена материя тениска и шапка с широка периферия. Доказано е, че те осигуряват най-добрата защита срещу UV лъчите. Това правило с особена сила се отнася за най-малките!

4.Носете винаги слънчеви очила с UV защита! Не лишавайте и мъниците си от такива очила!

5.Не излизайте навън или на плаж без слънцезащитен крем! Той трябва да се нанася често, за да се поддържа нивото на защита (на всеки 2 часа). Слънцезащитният продукт подберете внимателно. Важно правило е да се уверите, че той защитава както от UVB, така и от UVA лъчите. Не забравяйте да го нанасяте винаги след къпане или след подсушаване. За децата си винаги избирайте слънцезащитен продукт с водоустойчива формула! Преди влизане във вода той ще предпази детската кожа, която е особено податлива на изгаряне под водата. За да получите нивото на защита, което е отбелязано на опаковката, нанасяйте достатъчно количество – колкото орехче за зоните на лицето, и колкото 2 ореха за всяка останала зона от тялото. За децата най-добрата защита е фактор 50+.

6.След плаж не забравяйте да се погрижите за кожата си – нанасяйте успокояващ крем за след слънце.