Карпалният тунел е разположен в областта на китката от вътрешната й страна. Там преминават артерии, вени и сухожилията на пръстите, включително и нервус медианус. При синдром на карпалния тунел се засяга основно нервът (нервус медианус), който провежда биоимпулсите към ръката. Когато сухожилията и другите тъкани са оточни, те притискат нерва във вече станалия твърде тесен тунел.

От притискането на нервус медианус човек усеща изтръпване, парене, вкочаняване в дланта и в пръстите -

палец, показалец и среден. Усещането е, че пръстите са като подути, но в действителност не са. Тези симптоми обикновено се извяват през нощта. След време се появява стрелкаща болка нагоре и към китката. Човек има желание да разгъва пръстите и да ги разтърсва. Появява се мускулна слабост в ръката.

Ръката не може да бъде контролирана при закопчаване на копчета, не може да държи дори книга.

Точна причина за синдрома няма. Прието е, че увреждането настъпва в резултат на претоварване на ръката от писане на клавиатура, но в действителност по-често е

при хора, които извършват конвейерна работа или постоянно работят с вибриращи инструменти.

Повтарящи се движения на флексия на китката и на пръстите на ръката при пианисти например, често са в основата на болките в областта на дланта, на палеца, показалеца и средния пръст. Нарушава се опонирането на палеца, т.е. щипването и хващането с пръстите, до невъзможност за фина ръчна работа.

Изследването на нерва с електромиография изяснява диагнозата.

При един от четири пациента със синдром на карпалния тунел настъпва спонтанно оздравяване.

Лечението включва:

-Носене на шина, обикновено през нощта. Шината обездвижва китката, но позволява движение на пръстите.

-Обезболяващи и инжекции с кортикостероиди.

-Хирургична намеса при сериозни рецидивиращи случаи с инцизия на фиброзния пръстен.

-Акупунктура

-Хомеопатичните лекарства за облекчаване на оплакванията в рамките на няколко дни.

Когато ръката е бледа, ледена, но с усещане за топлина, парене, изтръпване особено през нощта, а успокоение настъпва от бани със студена вода, се препоръчва Secale cornutum 15 CH.
Когато ръката трепери, има усещане за изтръпване и парене при събуждане, а успокоение настъпва от масажиране се дава Phosphorus 15 CH.
Ако има усещане за подуване на ръката с несръчност на пръстите, включително при ставане от сън, като че ли няма сили да държат предметите - Bovista 15 CH. „Хомеопатичните лекарства не претендират да се сравняват със скалпела при лечението на синдрома на карпалния тунел, но на първо време позволяват да се забави еволюцията му, като при тях не съществува риск, както при локалните инжекции.” д-р Франк Шофрю

Профилактични мерки: 

1. Почивка за ръцете и китките след монотонни и повтарящи се движения. 

2. Редуване на ръцете при работа, когато това е възможно. Нивото на предмишниците и клавиатурата да бъдат на едно ниво.

3. Гимнастика за ръцете:
- Разтриване на релефно топче между ръцете или мачкане на пластична топка.
- Натискане на пръстите на ръцете един срещу друг.
- Съединени ръцете като за молитва, опитайте без да ги разедините, да ги отпускате надолу до изправяне на ръцете в лактите.

За правилното положение на ръцете при работа с компютър може да прочетете тук >>>.