Едно от всеки три деца, хоспитализирани по повод остър гастроентерит у нас, е с ротавирусна инфекция. Лекарите ги определят като "небактериални гастроентерити". Най-често децата до 5 годишна възраст се случва да се разболеят и да получат бързо обезводняване в резултат на диария, причинена от ротавируси.

Състоянието на болното дете след многократни повръщания, болки в коремчето и изтощителни диарични изхождания, бързо се влошава. Особено по-малките деца получават тежка дехидратация (обезводняване), дори може да се стигне до хиповолемичен шок, ако не се направи навреме венозно вливане на солеви разтвори.

Да, за тази инфекция лечение има, но само в болнични условия, а това е достатъчно сериозна травма, както за детето, така и за родителите. Престоят в болницата може да продължи до една седмица.

Най-уязвими са децата на възраст от 6 месеца до 2 години. Ротавирусната диария минава, но може да има дългосрочни последствия (лактозна непоносимост, вторична непоносимост към краве мляко, нарушено храносмилане).

 

 

Инфекцията, причинена от ротавируси за съжаление не изгражда имунитет срещу повторно разболяване на детето. Педиатрите са категорични, че единственият сигурен начин да предпазите своето бебе от ротавирусна инфекция (гастроентерит) е ваксинацията.

Препоръчителният период за начало на имунизацията срещу ротавируси на бебето е между 6-та седмица и 6-я месец. Дозите  от ваксината се дават разделени във времеви период най-малко един месец. Ваксината се дава през устата и е с приятен сладък вкус.