Ако искате да изглеждате по-привлекателна в очите на мъжете, движете се с приятелките си, защото резултатите от ново проучване показват, че жените са по-привлекателни в група, отколкото сами.

Според изследването на австралийски учени от Университета Флиндърс в Аделаида това е благодарение на "ефекта на мажоретките", установен в предишно изследване на американски учени от Университета на Калифорния в Лос Анджелис, който повишава индивидуалната привлекателност без значение от реалната красота. 

Вляво, вдясно, в центъра. Сега сигурно вече се чудите къде да застанете в бъдеще, за да изглеждате по-атрактивно от останалите? Няма абсолютно никакво значение къде сте застанали в групата или колко са привлекателни  останалите жени в нея.

Снимка: iStock

Разковничето зад психологическия трик "ефект на мажоретките" може да се дължи на това, че когато гледаме група от хора, мозъците "осредняват" лицата, които виждат, като по-този начин всички изглеждат привлекателно.

За целите на изследването са използвани снимки на женски лица, които са били оценявани самостоятелно и в група, като мястото им в кадъра е променяно. А 130 участници в проучването е трябвало да оценяват привлекателността на дамите от кадрите.

Има ли смисъл да се опитваме да се открояваме от другите, когато очевидно тайната на красотата се крие в груповия образ? Сега вече знаете как да увеличите шансовете си в любовта - повече общи снимки срещу по-малко самостоятелни.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Scientific Reports".