Силно се съмняваме, че не сте преживели еуфорията от пеенето в колата след дълъг работен ден... А да не говорим какво става с децибелите, когато пуснат любимата ви песен по радиото или свържете телефона и заредите най-якия плейлист от YouTube - достойни сте за "Грами". Знаете ли, че всичко това е полезно за вас - може да не е за другите пътници, но за вас е.

1. Музиката води до произвеждане на хормони, подобни на тези, които идват с прегръдката на любимия човек

Според някои семейни терапевти "избухването" в колата с любимата песен, освобождава окситоцин или така наричаният "хормон на любовта". Повечето хора усещат влиянието на окситоцина, когато прегръщат някого или в началото на романтична връзка. Окситоцинът инициира чувства и емоции като доверие, сигурност и релаксация, а това повишава настроението. Това не е единственият хормон на щастието, който се освобождава, когато се наслаждавате на любимите си мелодии. Има проучванията, които показват, че дори и когато просто мислите за слушането на любимата си песен (без да я слушате), освобождавате серотонин - химическо вещество в мозъка, което намалява тревогата и ни прави щастливи.

2. Музиката може да увеличи антителата в организма ви, а те повишават имунитета и предпазват тялото от бактерии

Пеенето и шофирането се отразяват чудесно на психическото здраве, твърдят експертите. Музиката стимулира ума, облекчава симптомите на депресия и намалява стреса. В глобално проучване, което се провежда през 2017 г. и включва повече от 1700 певци в хор, се установява, че пеенето в група подобрява благосъстоянието на човека, защото създава социална връзка и когнитивна стимулация. Така с ритъм може да прогоните стреса и да поканите медитацията в колата си. А и шофирането е толкова обикновено и рутинно за повечето хора (особено за тези, които шофират с години), че ако пътуването ви преминава в тишина е много вероятно мислите ви да ви погълнат.

3. Допаминът, който се освобождава, когато пеете, може да е вашето успокоително в трафика

В допълнение към другите хормони, които са споменати по-горе, вие също произвеждате тежка доза допамин, когато пеете готини песни. Този хормон е вид невротрансмитер, който ще искате много, ако се сблъскате с голям трафик - има положителен ефект върху емоциите и създава усещане за удоволствие. Той повишава мотивацията и енергията ви за шофиране, а доброто настроение, може да доведе до по-малко нерви и по-спокойно каране, което пък намалява шанса за авария. "Който пее, зло не мисли", а това значи, че и околните ще са щастливи да пътуват с вас (поне в повечето случаи).

4. Пеенето освобождава напрежението в диафрагмата по-естествено, отколкото дълбокото вдишване

Чували сте съветите за дълбоко и дълго вдишване, за да прогоните стреса, нали? Е, пеенето на вашето парче може да бъде дори по-добро лекарство. Напрежението се настанява у вас, когато тялото ви вярва, че сте застрашени, дори ако единствената опасност е закъснението ви за работа. Плиткото дишане е обичаен отговор на напрежението, а това може да стане навик и въпреки че не го правите съзнателно, то засилва чувството, че сте застрашени. По-дълбоките вдишвания ви карат да се чувстват добре, но естествените вдишвания винаги са по-добри от принудените - това прави пеенето. С него незабавно сте по-спокойни и можете да опитате в края на деня. Диафрагматичното дишане (научната дума за дълбоко дишане), подобрява и способността ви да спите.

5. Пеенето може да ви помогне с овладяването на някои емоции

Дори ако песента, която слушате, е тъжна и мрачна балада, тя пак може да помогне да овладеете емоциите си по здравословен начин. Различните видове музика могат да се почти терапевтични, в зависимост от вашето лично настроение. Пеенето е начин да изразим емоции, особено трудните... Когато пеем песни, които можем да свържем с нас и ни свързват с изпълнителя, ние се чувстваме по-малко сами. Музиката е емоционална и помага да погледнете към някои емоции, които иначе бихте избягвали дълго време. Поздрав! 

И ето, че пеенето в колата е вид "музикотерапия". Прекрасно, нали? И никой не може да ви каже коя песен да си изберете - шефът остава в работата, мъжът ви е в своята кола, децата са у дома - радиото е само ваше. Вие сте диджеят и терапевтът. Пускайте хубава музика и не задържайте стрес в себе си, не носете нито притесненията у дома, нито работните задачи. Просто си позволете да сте щастливи, а не нервни!