Човешкият мозък е изключително сложен и съвършен механизъм, чрез който ние, хората мислим, чувстваме, трупаме познания, помним, мечтаем и т.н. Ще останете наистина впечатлени от начина, по който функционира той, след като се запознаете с най-интересните факти около него. Факти, потвърдени от научните изследвания, потвърждаващи, че не всичко е толкова просто, колкото на пръв поглед ни изглежда:

#1 Любимата ни песен е винаги тази, която има връзка с наше преживяване от миналото

Песните, които обичаме най-много, със сигурност са онези, които са оставили ярък отпечатък в съзнанието ни. Всеки път, когато чуем дадена мелодия, ние се връщаме назад във времето, в конкретното събитие, когато същата тази мелодия се е раждала и звучала край нас.

#2 Музиката може да повлияе върху вземането на дадено решение

След обстойно изследване, учени от университета в Грьонинген категорично доказаха, че ако по радиото звучи ритмична музика, това неминуемо ще рефлектира върху нашето поведение – например ако шофираме, ще започнем да караме по-бързо и агресивно. Изследователите също така стигнаха до извода, че веселата музика развеселява, а тъжната – натъжава. Т.е. не ние избираме какво да слушаме според нашето настроение, а музиката е тази, която влияе върху настроението ни.

#3 Колкото повече пари харчим за другите, толкова по-щастливи се чувстваме

Това е доказано от многобройни изследвания. Какво по-хубаво от това да зарадваш приятел, близък или любим с нещо, дадено от самия теб.

#4 За да се чувстваме по-щастливи, е нужно да харчим пари не за вещи, а за преживявания

Истината е, че свикваме с вещите си по-бързо, отколкото предполагаме, в резултат на което те бързо ни омръзват и спират да ни носят радостта, която сме очаквали. Друго нещо обаче си е трупането на спомени, нали?

#5 По-голяма част от съвременните хора щяха да бъдат изпратени в психиатрична болница през 1950 г.

Знаете ли, че близо 50% от населението на света в момента страда от хронични психологични състояния, синдром на тревожност или депресия. Същият процент хора е зависим от използването на определени психоактивни вещества. Ако стандартите за пращане в психиатрични болници не се бяха променили от средата на XX век, половината от населението на планетата сега щеше да се намира в лудница.

#6 Някои религиозни практики чувствително намаляват стреса

Изследванията потвърждават разбирането, че хората, които редовно се молят, медитират или практикуват йога, са по-уравновесени, спокойни и решителни. Те са много по-малко податливи на стрес, манипулации и депресия.

#7 Парите могат да купят щастие, но само ако печелите 75 000 $ годишно

Парите носят щастие, докато те отговарят на нашите основни нужди. Те ни освобождават от бедността, притесненията и тревогите. Но само дотолкова. Излишеството от тях не ни прави по никакъв начин по-щастливи където и каквото и да правим с тях.

#8 Щастието е заразно

Ако общувате с депресивни и намусени хора, емоционалното им състояние ще рефлектира и у вас самите, независимо от събитията, слъчващи се край вас. И обратно, щастливите хора имат заразително щастливо въздействие върху всички нас. Така че стойте близо до щастливици, за да сте щастливи и вие!

#9 Хората на възраст между 18 и 33 години са най-депресирани

Семейство, образование, работа – всичко това неминуемо предизвиква стрес. Изследванията недвусмислено сочат, че именно годините, в които сме най-продуктивни и които всички наричаме „най-хубавите”, всъщност са и най-трудните в нашия живот.

#10 Ако си внушим, че сме се наспали добре, наистина ще се почувстваме свежи и бодри

За човешкия мозък не съществуват препятствия и граници между реалност и въображение. Изследвания сочат, че ако поспим 5 часа, след което започнем да си повтаряме, че сме се наспали добре, въпреки недостатъчния сън, ние ще се почувстваме далеч по-бодри и свежи и енергични, отколкото в действителност сме.

#11 Умните хора се подценяват, а глупавите се надценяват

Това явление е известно като ефект на Дънинг-Крюгер. Според двамата учени колкото по-ниска е компетентността на даден човек, толкова по-упорит и самоуверен е той в защитаването на своите собствени становища, вярвания и мнения по даден въпрос. И обратно – колкото сме по-умни, мъдри и повече познания трупме, толкова повече се убеждаваме, че има още какво да научаваме. От там идва и усещането за неувереност.

#12 Нашият мозък не помни събития от миналото, а помни последния път, когато сме си спомнили събитието

Истината е, че мозъкът не помни, а възпроизвежда спомените, видоизменяйки ги. Всеки път, когато се връщаме към дадено събитие, ние сами се опитваме да извлечем от него максимално повече спомени, в резултат на което мозъкът ни ги въдоизменя. За да бъде споменът по-чист и истински, просто се опитайте да мислите възможно на-малко за дадено събитие, което искате да си припомните.

#13 Решенията ни ще бъдат по-рационални, когато мислим на чужд език

Изследователи от университета в Чикаго доказаха, че когато хората разсъждават на чужд език върху какво решение да вземат, направеният вследствие на това избор е много по-близо до логиката, а не до емоциите.

#14 Ако споделяте плановете си с други, вероятността за тяхната реализация спада чувствително

Това се дължи на факта, че когато споделяме, ние се отпускаме и самоуспокояваме, че нещата ще се случат по-лесно. А всъщност не е така. Мозъкът не прави разлика между въображаем и реален свят, вследствие на което ние загубваме известна мотивация, усещайки лъжовна и самозаблуждаваща се радост от несбъднатите планове.