Терапевтичното ходене може и да ви се стори като поредната западна приумица, но именно то може значително да подобри състояния като депресия, пристрастяване, хроничен стрес, безпокойство и проблеми с гнева. Според Джонатан Хобън, психотерапевт и създател на метода, именно ходенето стимулира споделянето и е подходящо както за малки, така и за големи.

"По някаква причина една проста разходка в парка, съпроводена от откровен разговор с професионалист, помага на хората да видят, че проблемите им могат лесно да бъдат решени."

Всъщност разковничето в терапевтичното ходене е липсата на напрежение от мисълта, че бива провеждан сеанс. Именно поради тази причина този метод бива изключително подходящ за деца и тийнейджъри – все възрастови групи, в които терапията бива приемана като присъда. "Затворените пространства и задължителният очен контакт са истинско мъчение за по-малките, което прави разходката в парка много по-благоприятна среда за споделяне и решаване на проблеми."

Терапевтичното ходене е перфектният избор и за младите майки, страдащи от следродилна депресия. "На чист въздух и в движение бебетата биват много по-спокойни и щастливи, предоставяйки идеалната възможност на майките да се откъснат от грижите за тях и просто да говорят."

Списъкът с плюсове на този иновативен метод са наистина безброй. Освен че ходенето предизвиква отделянето на серотонин, още познат като "хормон на щастието", то редуцира кръвното налягане и помага на практикуващите го да погледнат трезво на проблемите си.

До момента Джонатан Хобън провежда сесиите си основно в Лондон, но планира да разпострани метода си из цял свят. Дали ще успее? Само времето ще покаже, но едно е сигурно – предимствата му са повече от обнадеждаващи.