При филмите на ужасите средно положение няма - или ги обичаш, или ги мразиш. Гледането на страшен филм може да предизвика силни реакции. Мускулите на тялото се стягат и сте в готовност да побегнете, познато, нали? А чувствали ли сте как пулсът ви зачестява преди да се случи най-страшното във филма? Това са част от защитните реакции на организма - механизъм, който ни помага да останем да се борим с опасностите или да избягаме.

Ако сте от тези, които нямат нищо против да стоят пред екрана в рамките на няколко часа и да изпитват страх и ужас, то трябва да знаете, че това може да подобри сексуалния ви живот, работата на мозъка и на имунната система. Няколко проучвания са открили, че приливът на стресовите хормони - адреналин и кортизол, може да подобри здравословното ви състояние. Вижте как една киновечер със страшни филми, може да повлияе на здравето ви.

Повишава сексуалното желание

Може при гледките на жертви, които са преследвани от маниак, да не ви идва настроението за любов, но учените са открили, че това освобождава същите химически вещества в тялото (допамин и серотонин), както при сексуалната възбуда. Уплахът е физиологична възбуда и в точната компания съвсем спокойно може да премине към сексуална.

Снимка: iStock

Ясен ум

Когато се уплашите, хипоталамусът в мозъка се задейства, като дава знак "код червено"на тялото ви - предупреждение, че може да се случи нещо. Хипоталамусът играе ключова роля при освобождаването на хормони и регулирането на телесната температура. В този процес се освобождава и хормонът норадреналин (или норепинефринът). Една от задачи му е да насочва вниманието ви към проблема, който е налице, вместо да ви остави в ръцете на паниката. Благодарение на него, можете да мислите по-ясно, когато сте под стрес, и точно поради тази причина се използва в много антидепресанти. Ето, че страховете могат да стимулират ясната ви мисъл.

Снимка: iStock

Наподобява физическа тренировка

Ако се запасите с пуканки, чипс и шоколад - гледането на страшен филм няма да има резултата на тренировка, но без тях спокойно може да замените (поне еднократно) спорта с кино. Гледането на филм на ужасите може да изгори почти 200 калории, което е еквивалентно 30 минути ходене на бягащата пътечка, според изследване на "University of Westminster". Страхът и стресът наподобяват физическо натоварване, като ускоряват сърдечния ритъм и изгарят повече калории от стандартното за организма ви. Пулсът се ускорява, кръвта се движи по-бързо, а тялото ви е под влиянието на адреналина. Това е процесът на освобождаване на бързодействащия адреналин, който се произвежда при кратки изблици на интензивен стрес (или в този случай, от страх), а той намалява апетита и повишава изгарянето калории.

Снимка: iStock

Любопитно: филмът "Сиянието" ("The Shining" ) е водещ в класацията за най-много изгорени калории - 184, а негов подгласник е "Челюсти" (Jaws) с 161 изгорени калории. 

Укрепва имунната система

В статията, публикувана в списание "Stress", учени от "Coventry University" описват свой експеримент, при който вземат кръвни проби от доброволци, гледали филм на ужасите. Пробите са в различно време - преди гледането, по време и след това. Учените съобщават, че нивата на белите кръвни клетки, които обикновено се усилват при наличието на инфекция, са били увеличени при доброволците. Предполагат, че това е еволюционен отговор, който е насочен към индивидуалното оцеляване.

Снимка: iStock

Но не всичко страшно е полезно...
Има някои недостатъци от това да се страхувате и те се отразяват на лицето. Проучване от миналата година на експерти от "Hiroshima University" в Япония установи, че гледането на страшни филми може потенциално да доведе до акне или бръчки.