Кога за последен път умишлено сте избрали да прекарате време насаме, правейки неща, които ви е харесват, или пък сте се наслаждавали на лукса да не правите абсолютно нищо? Ако това е било отдавна или още по-лошо - не можете да си спомните някога да сте правили подобно нещо - трябва да помислите как да промените навиците си и да отделите време за усамотение.

Това ще ви помогне да останете по-спокойни и да се справяте по-добре с емоционалните възходи и падения, с които се сблъскваме всички в ежедневието. Защото съществуват различни доказателства, че изборът да прекарваме време сами носи ползи за психичното здраве на човек. 

В "Тест за почивка" на BBC, изследващ ключа към спокойствието, участниците избират от дълъг списък дейности, за да идентифицират онези, които смятат за най-релаксиращи. Около 18 000 души от 134 страни са участвали в теста, като четенето - занимание, което обикновено извършваме в усамотение, е бил техният избор номер едно със сериозно предимство пред останалите.

Прекарването на времето сред природата е било номер две. А номер три всъщност е било прекарването на време сами. Какво ще кажете да прекарате време с приятелите си или семейство? Това се намира едва на 12-о място в списъка - точно преди пиенето на кафе.

Затова вероятно трябва да намирате време да оставате сами, за да се почувствате наистина отпочинали. Но може би по-важното е, че изследванията показват, че отделянето на време за усамотение е един от най-ефективните начини за намаляване на емоционалните пикове и спадове. Ако се чувствате залети от чувства на гняв, тъга, неудовлетворение или объркване, прекарването на време сами е мощен инструмент, който ще ви помогне да се успокоите и да започнете да се чувствате отново нормално и себе си.

Снимка: Unsplash/Katie Moum

В поредица от проучвания, изследователи от университета в Рочестър са помолили стотици студенти да прекарват 15 минути сами или с друг човек, задавайки и отговаряйки на набор от въпроси, за които е доказано, че не влияят на настроението по един или друг начин.

Преди и след 15-минутната сесия (сами или в компания) участниците са попълвали кратък въпросник, който да установи тяхното текущо емоционално състояние. Оказало се, че за лица, които са имали или силно положителни, или силно отрицателни чувства, тези емоции частично се разсейват по време на 15-те минути време за усамотение.

В експеримент, при който лицата са били помолени да отделят 15 минути в усамотение и да не използват смартфони и подобни джаджи всеки ден в продължение на една седмица, усещането за спокойствие се е увеличило донякъде и през следващата седмица, когато вече не е трябвало да прекарват времето си сами. Това предполага, че редовното прекарване на малко време в усамотение може да има дълготраен ефект върху настроението на човек.

Изследването също така предполага, че когато се чувствате ядосани, притеснени или уплашени, наистина е добра идея да отделите малко време да останете насаме, за да можете по-лесно да обработите тези негативни емоции. Особено важно е да направите това, преди да се поддадете на реакция и да кажете или направите нещо на свой колега, приятел, съпруг или клиент, за което впоследствие можете да съжалявате горчиво...