След над половин милион продадени екземпляра от "Малък наръчник по хюга", Майк Викинг се завръща с нова книга, в която разкрива малки тайни за щастието, събирани от всички краища на света. "Малък наръчник по люка" излиза точно на 20 март – Международния ден на щастието.

Никой не знае повече за щастието – или както датчаните го наричат: lykke (люка) – от Майк Викинг, изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген и автор на световния бестселър "Малък наръчник по хюга". Макар да вярва, че можем да научим много от датчаните как да се радваме на малките неща, той е убеден, че ключовете към щастието се намират на много места по света.

В този наръчник Майк Викинг ни повежда на пътешествие в търсене на тези ключове. Любопитните идеи и практики от всички краища на планетата – от Япония и Австралия до Холандия и Великобритания, ни предоставят лесноприложими идеи как да намерим повече хармония и смисъл в ежедневието си.

В "Малък наръчник по люка" ще намерите интересна информация и полезни съвети: как да се сближите със съседите и вземате дейно участие в местната общност; как да се забавлявате напълно безплатно; как да повишите щастието си в ежедневието; как да помагате на останалите да са щастливи. Независимо дали ще се включите в благотворителна инициатива, или ще сторите спонтанен акт на добрина, тази книга ще ви подтикне да внесете повече люка не само в своя живот, но и в живота на другите.

Майк Викинг е изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген и водещ експерт по въпросите на щастието. В работата си за по-доброто разбиране на щастието, субективното благополучие и качеството на живот, Майк пътува до множество места по цял свят, за да открива и изследва глобалните тенденции на жизнената удовлетвореност.

Само човек, напълно отдаден на щастието, би могъл да седи в кафенета в различни точки на света и да брои усмивките на минувачите. Или както самият Майк Викинг казва: "Работата ми като изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген се състои в това да измервам, да формулирам и да създавам щастие".

Снимка: Хермес

Предлагаме ви да прочетете избрани цитати от "Малък наръчник по люка" на Майк Викинг, издадена на български от "Хермес":

"Приятната топлина на мартенското слънце, греещо над красивите заснежени планински върхове, много се доближава до идеята за щастие."

"В почти всички култури по света огънят и храната събират хората. А понякога трябва да запалим просто една свещ, за да създадем усещане за сплотеност на масата за вечеря."

Богатството не се равнява на размера на банковата сметка, а зависи от силните ни връзки с другите хора, здравето на близките ни и благодарността за това, което имаме."

"Подобно на повечето неща, колкото повече притежаваме от дадено нещо, толкова по-малко радост ни носи то."

"Идеалният летен следобед включва книга и одеяло, постлано под сянката на някое дърво."

"Всички родители по света желаят за децата си едно и също нещо: да са здрави. Когато сме здрави, можем да се забавляваме, да се впускаме в приключения и да търсим щастието."

"Развита държава не е тази, в която бедните притежават автомобили, а тази, в която богатите използват обществения транспорт."

"Поемате дълбоко дъх и дробовете ви се изпълват с влажен, свеж въздух. Листата на дърветата имат онзи неповторим цвят от първите седмици на пролетта, а слънчевите лъчи се прокрадват през тях, докато бавно вървите из гората."

"Четенето на книги като начин да се помогне на хората да разрешават житейските си проблеми, съществува отдавна. Още в Древен Египет и Гърция са вярвали, че книгите притежават лечебна сила, и над вратите на библиотеките имало специални надписи, които информирали посетителите, че пристъпват на място за изцеление на душата... Казано по-просто, четенето е... психотерапия."

"Не само обществото става по-щастливо, когато сме загрижени един за друг. Ние самите се чувстваме по-добре."

"Хората не могат да бъдат истински щастливи, ако нямат усещането, че сами направляват живота си."

Бестселъровият автор пристига в България на 26 март, за да се срещне с феновете си у нас:

София: 27 март (вторник) от 18:30 ч. в Книжен център "Гринуич", бул. "Витоша" 37

Пловдив: 28 март (сряда) от 18:00 ч. в Културен център "Тракарт", подлез "Археологически"