Способността да се разбират чувствата на друг човек психолозите наричат ​​емпатия. Приема се, че тя е присъща на жената по природа.

Основна пречка да не можем да разберем нечие чуждо поведение е страхът да не сгрешим и да не го изгубим. Препоръки за успешно разчитане на тайните послания, които ни пращат мъжете, дава психоложката Олга Данилина. 

Отпуснете се

Колкото по-релаксирано е нашето тяло, толкова по-добре приема сигналите от човека и света около него. Ако сме притиснати, сигналът за чувствата на другия няма да мине през стената на нашата телесно-психологическа защита.

Гледайте мъжа в очите

Казват, че "жената обича с ушите си". Но когато човек говори, е добре да следим погледа му. Има така наречените „ключове за достъп към очите“, чрез които може да разпознаете дали изречените думи идват от сърцето или човекът лъже. Експертите по невро-лингвистично програмиране казват, че човек, който не е искрен, движи погледа си от горе дясно, към долу ляво. В движение той измисля как изреченото да звучи по-достоверно и й избира красиво звучене. 

Снимка: iStock

Четете жестове на тялото

За да привлече вниманието ви в шумна компания, мъжът има две основни средства в арсенала си. Той или ще се покаже като по-силен от останалите, или ще изглежда мистериозно далечен. Ако си играе с копче на ризата, пука пръстите си, прави нервни, натрапчиви движения - това означава, че е притеснен. Ако потрива ръцете си, отърсва невидими прашинките от якето си или прокарва пръсти по дребни предмети – очевидно лъже. 

Слушайте интуицията си 

Ако изведнъж усетите гъделичкане в гърлото, свиване на сърцето или ви стане скучно - замислете се какво е казал мъжа в този момент. Нещо в думите му интуитивно ви е накарало да реагирате. Понякога тези сигнали са едва забележими. Но не може да се окажат по-верни от всякакви други знаци. Не можете да пренебрегнете такива ясни улики от собственото ви аз, което се опитва да ви предупреди за истинските намерения на говорещия.

Обърнете внимание на конкретни действия

Мъжете обикновено са по-директни от жените. Ако мъж изведнъж изчезне за няколко дни, не отговаря на съобщения ви или изключи телефона си - време е да помислите сериозно за собственото си поведение. Може би "ловът" от негова страна е приключил.

Правете разлика между грижовна майка и ролята на любимата жена. Тези два характера предполагат и различно поведение. Мъжете обичат да ловуват - накарайте го да се усъмни малко във вашата безкрайна и готова любов!