Хората сме създадени да живеем заедно, да се обичаме и да сме по двойки. Копнеем за любов, романтика и страсти. Също както по филмите, но реалността е друга. С времето навлизаме в ритъм на инерция, осъзнавайки, че нещата не вървят. А неуспешната връзка е като отровен газ, който няма цвят и миризма – неусетно ни убива. Ето петте начина, по които този отровен газ разрушава живота ни.

1. Неуспешните връзки ощетяват самочувствието и личната самооценка

Представата, която имаме за себе си, се влияе от нашите връзки. Общуването с приятели и със семейството ни дава увереност, изгражда личността ни и поддържа самочувствието ни. Оттам целият ни живот става по-успешен. Неуспешните връзки правят точно обратното – те са като отрова за личността, ерозират самоувереността ни така, както капещата вода може да издълбае дупка в камък.

2. Неуспешните връзки отнемат енергията ви

Неуспешната връзка е маратонско усилие да направите другия щастлив. Мисълта ви постоянно е ангажирана с настроенията и нуждите на другия. Постоянно се опитвате да предвидите кое би го разочаровало или разстроило. Времето, прекарано заедно, е почти изцяло посветено на другия. Няма кога да споделите своите мисли и чувства, камо ли да помолите за подкрепа. Неуспешната връзка ви кара да се чувствате замаян и изтощен като след пътуване с влакче в увеселителен парк.

3. Неуспешните връзки пораждат негативизъм

При неуспешна връзка постоянно чувствате, че нещо с вас не е наред. Същото усещане имате за всичко наоколо – времето, семейството, икономиката… Постоянно сте под стрес, че трябва да подобрите нещата, въпреки че те често са извън вашия контрол. Начинът ви на мислене и настроението ви са обзети от негативизъм.

4. Неуспешните връзки задават тона на другите ви взаимоотношения

Неуспешните връзки така променят светоусещането ви, че в един момент вече не можете да оцените нормалните взаимоотношения. Посрещате със скептицизъм и недоверие всяка проява на доброжелателност. Както се казва, все гледате лошото.

5. Неуспешните връзки повишават стреса и влошават здравето

Неуспешните връзки пораждат емоционален, ментален и физически стрес. Психолозите ги наричат „тихият убиец“. Няма как да подобрите своето ДНК, както и да се отървете от наследствена обремененост, но можете да подобрите здравето си, като се пазите от неуспешни връзки.