Всички искаме да избягваме от ненужните разправии с колеги на работното място. Въпреки това има хора, които умишлено се стремят към конфликти, за до постигнат по-лесно една или друга своя цел.

Работният екип е сформиран като топъл семеен кръг за някои хора, но има и такива, за които работното място наподобява бойно поле. Разбира се, не е задължително да влизате в конфликт с колеги, но ако спорна ситуацията започне да става по-напечена, е хубаво да бъдете подготвени.

Ето какви са качества, които притежават вашите недобронамерени колеги и трябва да имате предвид като предупредителни знаци:

Прекалена амбициозност

Прекалена амбициозност

Амбициозните хора често се гордеят с професионалните си качества: те предават всичките си проекти навреме, готови са да работят извънредно и дори прекарват петъчните вечери, правейки отчети. Тези работници са готови да пожертват всякакви свои принципи в името на поставената цел. Ето защо, ако работите с подобен тип човек, е хубаво да се държите здраво за стола, за да не ви измести неочаквано.

Освен колеги, искат да бъдат ваши приятели

Снимка: iStock

Ако ваш колега, който обикновено е неутрален или дори враждебен, изведнъж започне да любопитства за личния ви живот или да обръща внимание на вашите постъпки, съветът е да бъдете предпазливи. Напълно възможно е да иска да ви навреди, но заемайки приближена до вас позиция, той няма да бъде първи в списъка със заподозрени.

Не ви харесват

В почти всеки офис има поне по един човек със свадлив нрав. Той може да е отмъстителен и да си спомня за химикала, който сте взели преди месец, без да го попитате. Възможно е и да действа като клюкар и да цели да ви изложи при най-малката грешка от ваша страна. Във всеки случай трябва да приемете, че комуникацията ви не е здравословна и трябва да бъдете внимателни, когато общувате с такъв колега.

Завист

Снимка: iStock

Завистта е нормално чувство, но, както всичко в нашия свят, тя е добра в умерени количества. Здравословната завист стимулира развитието, докато хората, които са напълно погълнати от това чувство, са способни само да разрушават връзките си с околните. Усещате ли завистливи погледи на колеги, когато разказвате за успехите на вашите деца? Разбира се, понякога дори е комично, че хората около вас са толкова изпълнени със завист, че дори не могат да я скрият. В такава ситуация ви препоръчваме да бъдете по-умните и да се опитате да подобрите отношенията.

Съревнование

Снимка: iStock

Описвайки месечната обратна връзка на най-добрите и най-лошите служители, мениджърите се опитват да предизвикат състезателен дух у своите подчинени, докато всъщност събуждат далеч по-неприятни качества у тях. Ако позицията ви в последния отчет е доста напред в класацията, това може да се отрази на поведението на колегите, които реално не ви харесват толкова. Този тип хора ще спрат да ви поздравяват за всеки празник, а дори и в коридора. Много по-продуктивно за вас е да се научите да оценявате собствения си успех, независимо от крайните статистики и отчети, само тогава ще постигнете истински успех.