#Тичане
Има причина, поради която сте чували, че движението е едно от най-добрите упражнения, благоприятстващи и укрепващи здравето. Всъщност редовните физически упражнения като ходене, тичане, фитнес и т.н. вършат хиляди чудеса – освен че ни помага да се отървем от излишните килограми, движението способства за намаляването желанието за ядене, понижава риска от сърдечни заболявания, укрепва имунната защита, увеличава продължителността на живота и, освен всичко останало, повишава настроението.
По време и след бягане например ние се чувстваме чудесно благодарение на отделените в организма ни големи дози серотонин и норепинефрин. Нещо повече, повтарящите се движения (по време на фитнес например) изглежда оказват медитативен и успокояващ ефект върху мозъка, твърдят специалистите. Според тях бягането може да ни помогне за по-бързото заспиване нощем, допринася за психичното ни здраве, подобрява паметта, намалява нивата на стрес и защитава от състояния като депресия и тревожност.
Душевните ползи от тичането и физическите упражнения могат да бъдат особено силни за хора, които страдат от депресия. В проучване от 2006 г., публикувано в сп. "Psychiatry & Neuroscience", учените открили доказателства, че физическите упражнения могат да работят по подобен на антидепресантите начин, облекчавайки голямо депресивно разстройство чрез насърчаване растежа на нови неврони в мозъка.

#Туризъм сред природата
Не е тайна, че природата оказва успокояващ ефект върху ума. Психолози и експерти непрекъснато повтарят и говорят за изключителните ползи, които разходките сред природата и дърветата оказват върху човешката психика. Има доказателства, че ходенето около растения, дървета и особено гниещи дървета може да помогне за намаляване на тревожността. Причината се крие в аромата на растенията, както и в химикалите, които гниещите дървета отделят по време на своето бавно разпадане – той действа успокояващо върху съзнанието и мисълта.
В едно проучване през 2009 г., публикувано в "Environmental Health", японски учени, установили, че участниците, които прекарали 20 минути сред гората, имат по-ниско ниво на хоромони на стреса в сравнение с тези, които прекарали същия интервал от време в града.

Според скорошни изследвания близостта до природата, досега до растенията и дърветата, оказва изключително благотворно въздействие върху психичното ни здраве. До този извод стигнали учените, след като направили изследване на участниците, които направили 50-минутна разходка сред природа – те се почувствали много по-спокойни и щастливи, а нивата на стрес били на много по-ниско ниво в сравнение с тези от преди разходката.

#Йога
Йогата е древна форма на отпускане на съзнанието, която е доказала с времето изключително благотворния и успокояващ психиката и ума ефект.
През 2012 г. група от изследователи направиха проучвания, изследвайки ефектите на йога върху тревожността и стреса. В 25 от 35-те проучвания, пациентите демонстрирали значително намаляване на стреса и тревожността, след като започнали да практикуват йога. Една от тайните се крие в начина на дишането. Правилното, бавно и дълбоко дишане ни помага да забавим и успокоим ума и съзнанието си, споделят психолозите.