Много по-лесно е да видиш камъка, който обръща каруцата, когато слезеш от нея. Известното време, в което сте далеч от бившия партньор, след като бракът ви приключи, може да помогне да видите къде точно нещата са се объркали. Равносметката е важна, за да не се повтаря грешките и в бъдещите връзки. Тези осем мъже поглеждат към миналото си и споделят пред "Huffington Post" за какво съжаляват и какви пропуски откриват в брачните си отношенията си с бившата.

1. "Иска ми се да си лягахме заедно" - Адам

Още преди да се разделят в отделни спални, двойката не е лягала по едно и също време. Той все имал нещо за вършене или пък е свалял любимото си вечерно шоу на компютъра, а тя си е лягала прекалено рано за него. Сега Адам вижда проблем, защото смята, че това да приключите деня си заедно и да поговорите преди сън в леглото сближава и стопля отношенията ви.

2. "Ще ми се да бях положил повече усилия да запазя връзката ни, когато все още можех" - Дерек

Той е разведен вече три години и съжалява, че не е положил повече усилия да запази брака си преди да се стигне до развод. С времето е станал по-дистанциран и самодоволен, а и не е бил толкова грижовен, колкото преди. Дерек признава, че разводът е бил правилният избор за тях, защото в края са били нещастни в брака си. Но съжалява, че не е опитал да оправи нещата, защото сега семейството и децата му никога няма да имат същия живот.

3. "Иска ми се да говорех повече за чувствата си, вместо да ги затварям в себе си" - Крейг

Той смята, че е сгрешил като не е споделял чувствата си – независимо дали става въпрос за вечерята или вечерта с приятели навън. Според него това би помогнала на половинката да го разбере и е щяло да укрепи връзката им, защото браковете не струват нищо без честност. Задържането на емоциите и личното мнение показва липсва на доверие и в крайна сметка разкъсва връзката им.

4. "Ще ми се да бях изчакал повече преди да се оженя" - Михаел

В началото на 20-те си години още не е бил настроил собствения си компас, за да предприеме такава важна крачка и сега вижда проблем в това. Средата, в която е отраснал, го е научила как да се преструва лесно, че няма проблеми, дори когато има. Именно това е било нездравословно за неговото емоционално състояние и нечестно спрямо младата му съпруга. С времето Михаел открива кой е и разбира какво никога не би променил в себе си. Той и съпругата му са отраснали заедно и откриват, че могат да са далеч по-добри приятели, отколкото брачни партньори.

5. "Не споделях нито трудностите си, нито личните си страхове" - Бил

Бил споделя, че би искал да е по-прозрачен спрямо трудностите, пред които се е изправял като човек, баща и съпруг. Негативните му мисли и емоции остават затворени в него и смята, че това рефлектира върху отношенията със съпругата му. По този начин комуникацията не е естествена, защото трябва да уважаваш и себе си и партньора си, и да му довериш проблемите, пред които се изправяш.

6. "Смятам, че трябваше да отстоявам себе си повече" - Бари

Когато се жени, той гради и кариера. Това го кара да не мисли толкова за решенията относно връзката, а да се фокусира върху работата си. Бившата му съпруга го разбира, но така тя взема всяко решение за тях двамата. Бари очаква, че след като постигне целта си, двамата ще имат равна роля във връзката, но това не се случва точно така...  Бившата му остава доста доминираща и той смята себе си за виновен, защото не е имал смелостта да отстои себе си още в началото, независимо от финансовия принос, който има. Все пак не е сигурен дали това е щяло да предотврати крайния резултат, но определя брака си като приятно изживяване.

7. "Съжалявам, че не се вслушвах повече: тя просто искаше да бъде чута" - Джералд

За него разводът е бил болезнено събуждане след 16 години брак. Поглеждайки назад, той вижда хиляди малки грешки и няколко големи, но определя за най-голяма тази, че не се е вслушвал достатъчно в жена си. Вместо да я чуе и разбере, всеки път когато тя има проблем, Джералд или я избягвал, или само защитавал. Той вярва, че ако е можел да погледне от нейната гледна точка и да разбере емоциите й като я изслуша, те са щели да се справят с всички трудности. Споделя, че тя не му е била приоритет и сега я е изгубил.

8. "Не поемах отговорност за моята роля в нашите проблеми" - Били

Най-много съжалява за лошите си комуникационни умения и бягството от отговорност. Той признава, че никога не се е замислял как реагира и какво чувства, а просто е казвал това, което казва и е правел, това което му идва. Не смята, че ако не е бил такъв, е щял да спаси брака си, но със сигурност е щял да намали емоционалните щети и проблемите. Били смята, че защото  той не е бил наясно със себе си, разговорите им се превръщат в борба за власт и налагане на личните нужди.

Хубавото е, че всички живеем в настоящето, а от миналото можем да вземем само поуките – и от паданията, и от победите си. А защо хубаво - защото сме станали по-добри и ни очаква нещо по-добро!