Не сте единствените, които не знаят какво да кажат на близък или приятел, който току-що е загубил скъп човек. В подобни тежки моменти ни се иска да кажем нещо мъдро, но обикновено прибягваме до заучени фрази, които не са най-удачният избор. Ето с кои от тях трябва да бъдете особено внимателни.

"Той/тя е на по-добро място"
Във вашите представи човекът може и да е на най-райското място на света, но е напълно възможно неговият близък да не е достигнал етапа, в който да може да си ги представи на друго място. Бъдете предпазливи с подобен израз.

"Поне знаеше, че той/тя умира"
Знанието, че наш близък човек е тежко болен и скоро предстои фатален край, дава възможност, която други хора често не получават – да си кажем „сбогом“, „обичам те“, „ще ми липсваш“. Това обаче по никакъв начин не намалява болката и не ни помага да се справим с нея. Затова и изразът не звучи съвсем в реда на нещата.

Снимка: istockphoto.com

"Времето лекува"
В този израз вероятно се съдържа повече истина, отколкото предполагаме, но точно в най-тежкия момент, когато близките на починалия не виждат никаква светлина в тунела, не е никак удачно да бъде използван. Причината е, че те няма да успеят да вникнат в него, а ще чуят просто заучена фраза.

"Сигурно се чувстваш ужасно"
В тежки моменти за ваши близки и приятели е добра идея да ги попитате как се чувстват, а не да констатирате нещо, което е напълно очевидно и се подразбира.

"Погледни от добрата страна"
Напълно неудачен израз, целта, на който е напълно ясна – искаме да разведрим обстановката и да накараме скърбящия да се почувства по-добре. Истината обаче е, че добра страна няма. Вместо това изкажете съболезнования и, че сте до него, за да го подкрепите.