Харесва ли ви, когато вашият човек оставя сладка бележка на нощното шкафче? Или пък когато намира време за кратък разговор с вас преди важна презентация в работата? Ако отговорът е "да", то вашият език на любовта е вербален. Това, което ви кара да се чувствате обичани, не винаги ще направи същото и с партньора ви. Още през 1992-а Гари Чапман описва концепцията за езиците на любовта в бестселъра си "The 5 Love Languages". Всеки човек приема любовните послания най-ясно по определен начин: чрез думи, отделено време, обгрижване, физическо докосване или получаване на подаръци.

Кой е най-популярният език?

Призоваваме ви да се вгледате в човека до вас и да откриете неговият език на любовта, за да ви върви по мед и масло. Авторът на книгата провежда кратка анкета на сайта си през 2010 г., за да определи кой език е най-масов.

1. Думи – 23%

2. Отделено време – 20%

3. Обгрижване – 20%

4. Физическо докосване – 19 %

5. Подаръци – 18 %

Някои тънкости

В отношенията с партньорите си хората са най-склони да дават любов по начина, по който биха искали да я получат самите те. Тук се явява проблем, защото не винаги езикът на любовта е един и същ за двамата. Така, ако масаж на гърба след дълъг работен ден може да означава повече от милиони за едни, то за други този физически жест не значи почти нищо.

1. Думите

За хората, които приемат любовта най-добре чрез популярния вербален език на любовта, една картичка с мили думи ще означава изключително много. Комплиментите за тяхната чувствителна природа, за успехите им и за външния им вид, ще ги накарат да се почувстват обичани. Независимо дали им говорите лице в лице, по телефона, социалните мрежи или с бележка - за тях това значи много. Имайте предвид, че суровата критика ще е силно болезнена за тях.

2. Отделеното време

Партньорите, които държат много на времето прекарано с любимия човек, ще оценят много вниманието, което им давате - както и ако не го правите. Чудесна идея е да пиете кафе заедно преди работа, да се разхождате заедно безцелно, ако е възможно да лягате заедно и да се стараете да ги гледате в очите по време на разговор. Повечето хора от този тип не биха се зарадвали, ако водите разговор по телефона повече от 10 минути, докато сте в тяхната компания.

3. Обгрижването

Когато вашият партньор цени всичко, което правите, за да го отмените, то неговият език е този. Всеки път щом измиете колата вместо него, закарате го до работа, смените спалното бельо – вашият човек се чувства обичан. Естествено не е редно да се прекалява, защото ще изглежда налудничаво, но не е редно и да се подминава, за да имате успешна връзка с такъв тип хора.

4. Физическото докосване

Масажите, държането за ръка, прегръдките пред телевизора и всяка целувка за "здравей" и "довиждане" ще накарат половинката ви да хлътне още повече, ако приема любовта по този начин. Усмивката няма да се сваля от лицето й, докато се докосвате. Тези хора ще оценят всеки малък физически жест, като облягането на рамото им или разрошването на косата им.

5. Подаръците

Това е най-малко разпространения език на любовта и не превръща неговите почитатели в материалисти или повърхностни хора. Те се впечатляват от скритата инвестиция на време, мисъл и усилия, която носи дарът. Това означава, че те биха усетили, ако подаръкът не е от сърце и не носи любов. Например, ако съпругът подари на жена си прахосмукачка...