Ето 10-те житейски урока, на които свещената за индуизма книга ни учи.

1. Промяната е в основата на Вселената

Нищо не е константно. Нищо не е вечно. Денят и нощта постоянно се редуват. Това, което днес ти принадлежи, вчера е било на някой друг, а утре ще бъде на трети. Всеки момент е напълно нов. Мъдрият човек приема и обича промяната.

2. За всяко нещо си има причина

Каквото и да се случи, е за добро. Нищо не може да бъде върнато назад. Бъдещето е една илюзия, която никога не се случва. Ти контролираш настоящето. Изживей го в цялата му пълнота.

3. Обичай случващото се, без да мислиш за крайния резултат

Върши си работата с любов и не очаквай нещо в замяна. Не мисли за награда в бъдещето. Твоята награда е настоящето.

4. Давай, без да очакваш нещо в замяна

Подаръкът е истински, когато се дава от сърце на правилния човек в точния момент и на подходящото място, без да се очаква нещо в замяна. Любовта е голяма, когато се споделя.

5. Освободи се от вещите

Ти идваш на този свят с празни ръце и по същия начин си заминаваш. Ние не притежаваме вещите, те притежават нас. Мъдрият човек не свързва щастието с вещи, защото то е отвъд тях.

6. Душата е вечна

Душата нито се ражда, нито умира. Енергията не може да бъде създадена или разрушена, тя само се трансформира от една форма в друга.

7. Всички сме едно цяло

Отнасяй се с другите така, както искаш те да се отнасят с теб. Вгледай се в присъщата за всяко същество доброта. Ние всички сме Бог. Всички сме едно цяло.

8. Ти си това, което мислиш, че си

Съзнанието е над материята. Ако мислиш положително, ще си по-щастлив. Огледай се за доброто наоколо и ще го намериш.

9. Медитирай

Медитацията те прави по-щастлив. Когато я усвоиш добре, съзнанието става непоколебимо като пламък на свещ при безветрие.

10. Мечтай смело

Не се страхувай да мечтаеш. Нека мечтите ти бъдат колкото може по-големи. Ограничават ни целите, а не препятствията към тях.