Много грешно е разбирането, че щом като лекарствата се купува без рецепта, те задължително са безопасни. Действително те са безопасни, но само когато се приемат според указанията. Дори някои билки могат да причинят сериозни нежелани реакции, когато се злоупотребява с тях. Пристрастяване към лекарства без лекарско предписание най-често се среща сред тинейджъри на възраст между 13 и 16 години. Пристрастяването в тези случаи може да се разглежда като продължаване на употребата на вещество, въпреки негативните последствия, свързани с него. Обикновено пристрастяването е процес, който се развива с времето.

Ето някои от лекарства без рецепта, с които се злоупотребява и се развива зависимост:

Хапчетата за отслабване са достъпни онлайн за съжаление и хора, които не са запознати с нежеланите лекарствени реакции ги вземат, което води до сериозни рискове за здравето. Злоупотребата с хапчета за отслабване често започва само с няколко, но към тях се развива силно пристрастяване. Пример, горчив портокал е съставка, която действа като ефедрин в организма. Това може да предизвика нервност и тремор, ускорена и неравномерна сърдечна дейност, високо кръвно налягане, инсулт. Много други хапчета за отслабване предизвикват храносмилателни проблеми, косопад, безсъние, тревожност, раздразнителност, екстремни параноя, нарушено зрение, проблеми с бъбреците и дехидратация. Тези хапчета водят до пристрастяване, защото хората, които ги използват обикновено са депресирани заради наднорменото си тегло. Поради тази причина, създателите на тези хапчета добавят антидепресанти, успокоителни лекарства и амфетамини, за да ги запазят спокойни и отпуснати. 

Слабителните се използват от някои тийнейджъри и млади хора като хапчета за отслабване. При изпoлзвaнe на слабителни вещества винaги cи cпoмняйтe лeĸapcĸия cъвeт, чe пpи пocтoяннoтo пpиeмaнe нa лeĸapcтвa за разхлабване, чoвeĸ гyби ecтecтвeния cи физиoлoгичeн peфлeĸc. Cлeдoвaтeлнo peдoвнaтa им yпoтpeбa дoвeждa дo "пpиcтpacтявaнe" нa opгaнизмa ĸъм тяx. А също до зaгyбa нa вoдa и coли в дeбeлoтo чepва, нapyшeнa бъбpeчнa фyнĸция, зaгyбa нa ĸaлий и влoшaвaнe нa мycĸyлнaтa инepвaция.

Продължава с болкоуспокояващи, лекарства срещу кашлица и морска болест и още>>>