Зехтинът е незаменим помощник за разкрасяване, но с него се лекуват и доста заболявания. Първокачественият зехтин (Extra virgin olive oil), получен от първото студено пресоване на маслините, е с най-високото съдържание на полезни вещества. Този вид зехтин е и с най-скъпа цена на пазара. Virgin olive oil е на второ място по полезност. Той се получава след второто пресоване и разликата между него и първокачествения зехтин е най-вече във вкусовите качества.

Заболяванията, при които зехтинът помага

Болки в гърлото и ангина се облекчават с компрес от загрят зехтин на водна баня с ленено семе в съотношение 1:3. Топлата смес се нанася в памучна кърпа и с нея се увива гърлото. Оставя се така около 15 мин. Нов топъл компрес може да се наложи още 2 - 3 пъти на ден до пълното излекуване.

Болки в ушите се успокояват със затоплен зехтин. Процедурата е лесна и много ефикасна. Затопля се зехтин на дъното на лъжичката. С капкомер се пълни ушния канал, след което се запушва ухото с памучно тампонче, за да не изтече навън. Помнете, че трябва да проверите температурата на зехтина върху вашата кожа, преди да накапете в ухото!

Холецистит - възпаление на жлъчния мехур се облекчава с изпиване на гладно на половин чаша топла вода или мляко, в която е добавена 1 супена лъжица зехтин. След това веднага се изпива и прясно изцедения сок от 1 лимон.

След тежко боледуване, преумора и стрес, за засилване на сърцето се приготвя смес от 200 г ориз, който се изпича до златисто-кафяво, 200 г сурови тиквени семки, 200 г пчелен мед и 200 мл зехтин. Сместа се разбърква добре и се съхранява на хладно в затворен буркан с капак на винт. Консумира се по 1 чаена лъжичка 3 пъти преди хранене.

При гастрит или язва се приготвя домашно "лекарство" от 200 г маслини, които се поливат с 200 мл зехтин от първо качество. Оставя се бурканът, затворен с капачка на винт до печката или парното у дома 20 дни. След това целите маслини се изваждат, а от обогатения зехтин, в който са стояли маслините, се изпива по супена лъжица 3 пъти преди ядене.

Срещу стари белези и бръчки участъците се намазват по няколко пъти със смес от зехтин (4 ч.л.) и сока на 1 лимон. Прилага се два пъти в седмицата с масажни движения без да се измива кожата след това.

За нежна и мека кожа преди баня може да се намаже цялото тяло със зехтин. Прилагането му върху загрубели лакти, колене и пети също има омекотяващ и витализиращ ефект.

Свързана статия: