Грей Каналес, който преди 22 години се ражда без нос и с почти никакви шансове да оцелее, днес разбива всички очаквания на медицината и се радва на своя нов живот и нов нос.

Историята му започва през 2001 г., когато Джон и Мери Джо научават щастливата новина, че ще стават родители за първи път. Бременността на жената протича нормално до ехографския преглед в 20 гестационна седмица.

„Лекарят продължаваше да се бави все по-дълго и по-дълго, след което отиде да повика свой колега", спомня си 53-годишната Мери Джо. "В този момент разбрахме, че нещо се случва."

Снимка: GoFundMe

Медиците казали на разтревожените родители, че не могат да открият носа на бебето и шансовете синът им да може да диша самостоятелно, камо ли да оцелее, са малки. Допълнителни изследвания потвърдили, че бебето няма нос и вероятно ще страда от мозъчно увреждане. То имало и проблеми с краката и стъпалата.

Въпреки прогнозите бъдещите родители решават да не прекъсват бременността.. "Това не беше опция за нас", спомня си за този важен момент от живота им бащата Джон пред списание People. А бъдещата майка добавя: "Помислихме си: "Това бебе все още е нашият подарък и нашата радост, а подарък не се отказва. Но аз постоянно плачех. Нямах представа дали ще мога да се срещна със сина си".

Четири месеца по-късно Харисън "Грей" Каналес се ражда пет седмици преди термина чрез спешно цезарово сечение. Както и очаквали лекарите, на мястото, където трябвало да бъде носът му, имало зееща дупка, липсвали и клепачи, а краката на бебето били обърнати на повече от 90 градуса, като на стъпалата му липсвали пръсти.

Снимка: GoFundMe

Лошите новини за семейството не свършили до тук. Медиците открили също, че Грей е роден без десния фронтален лоб на мозъка си. Но за щастие той дишал самостоятелно и като по чудо, само след седмица в реанимацията, успява да се прибере у дома при родителите си.

"Всеки час от деня беше запълнен с нещо, което трябваше да направим за него. Имаше много грижи", спомня си Мери Джо.

Тя и Джон правели упражнения с краката и стъпалата на сина си (Грей носел гипс на краката си, докато станал на 2 години), почиствали и превързвали носната му област и постоянно мажели очите му през деня и нощта, докато лекарите успяват да му поставят клепачи, когато бил на 6 месеца.

Днес Грей Каналес е на 22 и е претърпял общо 28 операции, 11 от които за реконструкция на носа. Въпреки продължаващите болезнени процеси, според родителите му той е добре адаптиран към своята общност млад мъж, който обича да гледа бейзбол, да слуша музика и да помага в църквата, където работят Джон и Мери.

Снимка: GoFundMe

"Гледам филми с приятели, играя видеоигри", споделя самият Грей. "Никой никога не се е отнасял с мен различно."

Родителите му, които са обучавали Грей вкъщи, са посветили цялото си време и спестявания, за да осигурят на своя "подарък" възможно най-доброто и нормално възпитание. "Хората казват: "Бог дава деца със специални нужди на специални родители", казва Джон.

На Грей му предстоят 2 финални операции на носа и той е готов да започне новия си жовит след това:

"Нямам търпение животът ми повече да не бъде прекъсван от операции. Най-накрая мога да започна да планирам напред."