Покрай зачестилите трусове напоследък реших да ви предложа съветите на специалисти за това какво трябва да е поведението ни в такава критична ситуация:

Непосредствена задача на дирекция "Мениджмънт на бедствията към Български червен кръст” е да подкрепят хората при бедствия. За целта са осигурени  на склад запаси от дрехи и спално бельо за 5000 души оцелели и пострадали, разказва директорът Ясен Сливенски.

Какво е добре да знае всеки човек по време на земетресение?

Най-важното е да няма паника. Ако е възможно трябва да се излезе от сградата до 10 секунди. В случай, че не е възможно, да се изчака под арка  на врата, която е стабилна или там, където има трегери и колони в домовете или на работното място. Ако има стабилни мебели бюра или маси, човек би могъл да се скрие под тях.

Трябва да се изчака да премине първоначалният трус. Да се изгасят електрическите уреди, да се изключи газта и да се напусне сградата. Препоръчително е да бъде подготвена чанта с лични документи, фенерче, свещ, транзистор на батерии, резервни ключове за дома и за автомобила, минерална вода, одеяло, консерви с храна, лекарствата. Това са малко неща, но опитът на професионалистите от Български червен кръст показва, че са много ценни в такива ситуации.

Директорът на дирекцията на планинската спасителна служба Методи Тодоров припомня, че с помощта на добре обучените кучета на планинските спасители освен откриване на хора в планината и в лавини, се откриват затрупани хора след бедствия. Обучените кучета, на които те могат да разчитат са 21. Планинските спасители  се включват активно със специална алпийска техника и способи за разузнаване на разрушените сгради. С готови средства за транспорт евакуират нуждаещите се хора.

Методи Тодоров си спомня за земетресението преди години в Свищов, когато хора се върнали да си вземат още нещо ценно от дома след земетресението, но загинали от последвалия трус.    

До идването на спасителните екипи хората могат да си оказват самопомощ чрез знанията получени за първа помощ по време на шофьорските курсове. Допълнително всеки може да се запише за обучение в курсовете, организирани от Български червен кръст в цялата страна.