Рибеното масло е най-добрия "витамин" за стимулиране на имунната система и за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. От него организмът има нужда особено през месеците с буква "р” в името (септември - април).
Източник на омега-3 и омега-6 мастни киселини.
Последни изследвания свързват употребата на рибено масло с подобряване на мозъчната дейност, включително и на настроението при депресия.
Основните - ейкозапентаенова и декозахексаенова киселини, бързо проникват в мембраните на липидните клетки, включително и в сърдечните. Освен това оказват стабилна
профилактика на атеросклерозата, сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт.
Рибеното масло стимулира образуването на простагландини, които участват в процесите на възпаление.
Човешкият организъм не можи да синтезира сам полиненаситени мастни киселин, но може да ги получава чрез храната. За тази цел се препоръчва честата
консумация на мазните риби - сьомга, сардини, херинга, скумрия, тон, мекерел, лефер и разбира се, хайвер.
Срещу пролетната умора за засилване на организма може да се приема рибено масло във вид на желатинови капсули или по една лъжица на ден в течен вид.