Овесените ядки са едни от най-здравословните продукти в човешкото хранене. По съдържание на протеини се нареждат веднага след елдата (гречка). Едва ли има състояние, при което те да са противопоказани. Наличието на сярно съдържание стимулира метаболитните процеси в организма. Освен това тяхната обвивка - овесени трици, е богата на витамините В1, В2, Е, К и минералите калций, магнезий, цинк, калий и др.

Овесената каша е храна и лекарство.

Достатъчно е да се залеят овесените ядки с гореща вода и да се варят още 15-20 мин. Преди сервиране може да добавите лъжичка мед и натрошени орехи, с плодове по желание – нарязани кубчета ябълка, лъжичка лимонов сок, киви или малини, и ягоди. Началото на деня с овесена каша в продължение на няколко дни е отлична храна за регулиране на храносмилателните процеси. 

Овесени ядки може да приготвите и без варене

като ги оставите накиснати с вряла вода от вечерта. Според личните предпочитания, на сутринта може да добавите към тях прясно или кисело мляко и домашно сладко.

Съществуват много рецепти за овесени курабии, питки и хлебчета. Кюфтенца от овесни ядки, може да приготвите по рецептата за елдени кюфтенца.